Săracii campioni ecologişti

de Moise Guran

România este pe punctul de a deveni campioană mondială. Nu la fotbal, slavă Domnului, ci la prietenia cu mediul. Ministerul de resort din ţara noastră pregăteşte un proiect halucinant prin care statul român va subvenţiona cu 5.000 de euro fiecare maşină electrică ce va fi cumpărată, atenţie tot de statul român. Un program rabla pentru maşini electrice cu cea mai mare subvenţie din lume. E foarte adevărat faptul că Renault a promis că va fabrica într-o zi maşini electrice în România dar până le va face Renault le va importa şi la fel ca Renault vor face şi alţii. Cum în România nu prea ne dă industria poluantă afară din ţară, afacerea miroase urât a înţelegere, căci ea seamănă izbitor de mult cu deal-ul încheiat de guvernul României cu Renault în 1998 când francezii au cumpărat Dacia. Atunci li s-a permis să importe componente pentru Supernova fără taxe vamale, acum vor fi subvenţionaţi să importe maşini electrice înainte să facă un Logan Electric în România.

Până la urmă programul n-ar fi o catastrofă dacă ar răspunde unei nevoi reale a societăţii româneşti. Poluarea este o temă sensibilă în Europa, acolo unde chiar există industrie, dar în România poluarea are mai repede legătură cu lipsa de educaţie a oamenilor decât cu dezvoltarea industrială.

Poluarea este reglementată la nivel mondial iar România se află printre aşa-numiţii exportatori de aer curat, tocmai pentru că suntem săraci şi nu prea avem cu ce să poluăm.

Deocamdată ministerul mediului nu a precizat bugetul programului rabla pentru maşini electrice şi nici francezii de la Renault nu ştiu foarte clar câţi bani vor investi în România într-o fabrică de astfel de maşini. Una peste alta investiţia lor ar putea fi indirect făcută cu banii guvernului din România.

Desigur cu banii respectivi se pot subvenţiona şi alte investiţii, dar o dată ajunsă campioană mondială la prietenia cu mediul, România ar trebui să se menţină în top implicându-se în salvarea balenelor cu cocoaşă sau a urşilor panda.