Economia se pregăteşte de alegeri

de Moise Guran

Coaliţia de guvernare discută în aceste zile un adevărat program electoral, un program aşa-zis economic ce ar trebui implementat începând cu această vară şi care ar fi menit să producă efecte începând cu anul electoral 2012.

Prima pe ordinea discuţiilor ar fi reducerea contribuţiilor plătite de angajator cu cel puţin 3 puncte procentuale, chiar din această vară. Strategii economici ai partidelor aflate la guvernare ştiu că cele trei puncte nu vor merge automat în salarii şi de aceea au lăsat deschisă portiţa unor viitoare micşorari ale CAS-ului. Dar asta numai dacă economia creşte iar bugetul are de unde spune ministrul de finanţe. Pasul doi al planului prevede planificarea unor majorări ale pensiilor şi salariilor bugetarilor, majorări ce ar urma să intre în vigoare de anul viitor. În fine, o măsură aflată încă în dezbaterile interne ale partidelor ar fi diminuarea TVA-ului începând din 2012, astfel încât şi preţurile alimentelor să poată aluneca fix înainte de alegeri.

Poate vă întrebaţi ce s-a întâmplat şi cum de pot avea loc astfel de discuţii în actualul context economic. Ei bine, un raport al fiscului arată într-adevăr o creştere pe ultima lună a veniturilor la bugetul de stat, cea mai importantă fiind pe TVA – peste 40%. Însă chiar fiscul arată în raportul său faptul că aproximativ jumătate din această creştere vine ca urmare nu a unui consum mai ridicat ci a acţiunilor spectaculoase de combatere a evaziunii fiscale.

Cu excepţia scăderii contribuţiilor toate celelalte măsuri sunt stimulatoare de consum, nu de producţie. Reaşezarea economiei pe baze sănătoase s-a cam terminat căci pentru politicieni alegerile bat la uşă. Ca din întâmplare acordul preventiv şi fără bani cu FMI-ul nu va mai fi chiar unul preventiv ci va avea exact aceleaşi caracteristici ca şi cel actual. Că se relansează sau nu economia, alegerile costă iar guvernul are nevoie de undeva şi de bani.