Cine sunt inactivii…

de Moise Guran

Ultima raportare statistică ne arată că în România n-a trecut nici o criză iar mentalitatea oamenilor nu a fost suficient de greu încercată de evenimentele economice şi sociale din ultimii ani. Nu, nu e vorba de recesiune, statistica încă nu i-a trimis domnului Boc evoluţia PIB-ului. Adevărata criză din România se referă însă la muncă şi la atitudinea Românilor faţă de ea. Chiar presupunând că vom vedea o ieşire din recesiune în acest trimestru ultima raportare arată cel mai mic număr de salariaţi din ultimii 50 de ani. Spre deosebire de forţele de muncă, statistica încadrează la salariaţi şi persoanele care muncesc la negru, aşa că nimeni nu mai poate spune că inactivitatea nu e mare e doar ascunsă.

Oriunde în lume pe la 20 de ani începi să te gândeşti la o slujbă, iar după 60 de ani te gândeşti la pensionare. În România 40% dintre cei care au vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani sunt persoane neocupate. Presupunând că am avea mulţi studenţi şi multe persoane pensionate anticipat, putem reduce categoria de vârstă între 25 şi 54 de ani. Ei bine, unul din trei români cu această vârstă este inactiv profesional şi, atenţie! NU îşi caută de lucru. Dacă v-aţi gândit că în România sunt milioane de mămici care preferă să stea acasă şi să îşi crească nemijlocit copiii, v-aţi înşelat din nou – unul din cinci bărbaţi mai tânăr de 54 de ani şi mai bătrân de 25, nu are slujbă, nu munceşte nici la negru şi nici nu îşi caută de lucru.

Aceasta este adevărata criză a României. Desigur taxele mari pe muncă nu ajută, dar până la taxe, trebuie să ne rezolvăm noi înşine o problemă majoră pe care o avem se pare în relaţia cu ideea de muncă.