Începând de astăzi, de la ora 13.30

Sunaţi la numărul 0372/069.599 (tarif normal), daţi un nume, care vreţi voi, iar apoi vă sunăm noi şi intrăm în dialog în direct între 13.30 şi 14.00.

Puteţi exprima opinii şi pe forum sau pe facebook

Vă mulţumesc! Moise

 

TEMA DE AZI

Posibila modificare a Codului Rutier

Senatorii au votat cu o largă majoritate introducerea unui sistem de clemenţă pentru cei care au cazier rutier curat. Asta înseamnă că dacă te prinde poliţia fără centură, vorbind la telefon sau cu o depăşire de până la 20 de kilometri pe oră a limitei legale de viteză, vei primi doar un avertisment scris, fără puncte de penalizare.

Dacă însă poliţistul constată că în ultimele şase luni ai mai săvârşit contravenţii rutiere, atunci este obligat să te amendeze.

Sunt nouă situaţii în care parlamentarii vor să introducă sistemul de clemenţă bazat doar pe avertisment

Prima este cea în care nu ai buletinul sau permisul, a doua se referă la depăşirea limitei superioare de viteză cu maximum 20 de km/h iar a treia dacă mergi nejustificat cu o viteză cu cel puţi 10km/h sub limita de viteză.

Dacă virezi fără semnalizare, dacă ai maşina lovită şi n-ai dovadă, dacă pasagerii nu poartă centură, dacă nu eliberezi linia când vine tramvaiul, dacă nu porţi lămâile de începător şi dacă vorbeşti la mobil, sunt celelalte situaţii în care până acum puteai primi amendă şi pentru care noul proiect te sancţionează doar cu avertisment.

Proiectul a trecut de Senat cu un singur vot împotrivă, dar imediat poliţia a ieşit la contra-atac, avertizând şoferii că este vorba doar de un proiect, încă neaprobat. Toate jurnalele de ştiri ale televiziunilor au găzduit de asemenea reportaje în care poliţiştii se arătau consternaţi de aceste posibile modificări ale codului rutier, modificări pe care ei le critică.

Pietoni sau conducători auto, ne întâlnim cu toţii în trafic, acolo unde ne punem practic vieţile în mâinile celorlalţi. Aşa că vă întreb:

–         Cum vi se par aceste modificări? Ar fi bune? Ar fi rele?

–         Ar spori siguranţa în trafic sau, dimpotrivă vor aduce mai multe accidente?

–         De ce credeţi că poliţiştii de la circulaţie au reacţionat atât de hotărâţi împotriva lor?

–         Care sunt problemele de trafic despre care dvs credeţi că ar trebuie prevăzute în codul rutier