Scrisoare din Tokyo

Buna ziua,

Ma numesc Bogdan Ciobanu si locuiesc in Tokyo. Va urmaresc de mai mult timp,de cind v-am descoperit la Antena 3. Nu pot sa spun ca am urmarit toate stirile legate de Japonia asa cum au aparut in Romania, insa dintre toate pe care le-am vazut, emisiunea dumneavoastra mi se pare cea care are tonul cel maipotrivit, incercind sa fie cit mai posibil corecta despre ce se intimpla in teritoriu.

In interesul cautarii informatiilor corecte si pentru a contribui la scaderea isteriei provocate in Romania (concluzia mea, dupa ce-am vazut majoritatea reportajelor, precum si dupa reactia familiei si prietenilor ce sint in tara), imi ingadui sa va spun urmatoarele:

1. Viata de zi cu zi in Tokyo este cit se poate de normala pentru aceste evenimente. Transportul in comun, scolile, majoritatea firmelor (inclusiv cele de transport) isi desfasoara activitatea la parametrii lor pe cit posibil normali, avind in vedere ca Tokyo Power (firma ce administreaza centrala de la Fukushima) are oprite aproape trei centrale atomice din cele patru centrale pe care le are: Fukushima 1 si 2, iar cea de la Kariwa are citeva reactoare oprite – tot de la un cutremur. Au loc intreruperi de curent anuntate (trei ore pe zi) ce se rotesc in calendarul zilei pe cinci mari regiuni. Magazinele au stocuri, lumea cumpara, mai sint cite unii panicati, care cumpara orez foarte mult si te trezesti ca nu mai este orez, insa toata lumea se comporta stoic si cu incredere ca lucrurile vor fi puse pe fagasul normal. Nu acelasi lucru se poate spune despre regiunea Tohoku, unde sint citeva orase cu adevarat lovite din plin de cutremur/tsunami: Rikuzen-Takata, Iwaki, Minami-Sanriku si altele. Reportaje TV despre ce se intimpla acolo sint date zi-lumina, insa situatia se amelioreaza pe zi ce trece: medicamente, combustibil, paturi, etc.

2. Centrala nucleara: site-ul http://bravenewclimate.com/ face un colaj zilnic despre ce se intimpla la Fukushima cu inseratii de la Tokyo Power, Nuclear Energy Institute, International Atomic Energy Agency, cred eu surse autorizate.

Radiatiile emise in atmosfera, precum si cele luate la centrala Fukushima in jur de 3.5 milisievert pe ora (16 martie) si sub 1 milisievert pe ora (17 martie) sint foarte nocive, insa nici pe departe aproape de cele ce au fost la Chernobyl.

Toate eforturile depuse pina acum indica un succes relativ al controlului initiat de Tokyo Power, bineinteles cu toate accidentele ce pot interveni pe parcurs.

3. Firme straine si ambasade au dat posibilitatea de plecat din Japonia ori din Tokyo celor ce doresc acest lucru. Ori spre alte orase nipone, ori spre Singapore, Hong Kong, Seul si alte centre in aceeasi zona de timp. In acelasi timp sint altele care au chemat manageri importanti in Tokyo, asa cum este Goldman Sachs – actualmente patru membri din Comitetul de Management al firmei sint in oras, ori Barclays – care si-a chemat membrii superiori din centrele financiare din aceeasi zona de timp, Singapore ori Hong Kong, dupa cum raporteaza Bloomberg. Sint sigur ca multe alte firme au facut acelasi lucru, insa nu se pot stringe date suficiente in acest sens.

Pentru informare corecta, mentionez ca eu voi incepe lucrul cu Citigroup in Tokyo din luna aprilie, dupa ce am lucrat la Bank of America in Tokyo, din 2003 pina in 2009.

Continui sa cred ca spiritele tuturor sint in crestere, desi urmarind toate stirile, minut cu minut impreuna cu familia sotiei mele(ea este japoneza) e „nerve racking” .

Majoritatea prietenilor mei care locuiesc in Tokyo sint in spirite bune si imi spun cam acelasi lucru, precum ca reportajele mass-media europene/americane sint prea alarmiste pentru ce se intimpla in toata tara, nu numai in Tokyo. Pe un ton mai hazliu, va recomand reportajele lui William Pesek de la Bloomberg, traitor in Japonia de mult timp si care e destul de acid la adresa autoritatilor japoneze in general, insa de data aceasta acid la adresa mass-media occidentala.

http://www.bloomberg.com/news/2011-03-17/tokyo-is-stoic-amid-japan-is-doomed-reports-commentary-by-william-pesek.html

Sper sa fie o mica contributie la informarea corecta asupra ce se intimpla in Japonia.

Va multumesc si spor la treaba!

 

Bogdan Ciobanu, Tokyo