Un grafic cât o mie de cuvinte

de Bogdan Bobic, Sales & Seminar Expert Deltastock AD Sucursala Bucuresti

Am ales acest titlu deoarece consider că imaginea indicelui Nikkei225 reflectă destul de bine atat catastrofa prin care trece Japonia, dar şi puterea de revenire a acestui popor.

Atenţia tuturor este îndreptată către dezastrul din Japonia şi asupra implicaţiilor social-economice ce derivă. Evident că din punct de vedere uman asistăm la o dramă, mii de morţi şi răniţi carora li se adaugă alte cateva mii de persoane dispărute, oraşe rase de pe suprafaţa pămantului, zeci de mii de oameni rămaşi fără case şi fără un refugiu; o ţară întreagă trăind sub spaima radiaţiilor de la centralele afectate – cam acesta ar fi tabloul din punct de vedere uman. Este un tablou sumar care nu poate cuprinde dimensiunea reală a evenimentelor, însă am simţit că nu ar fi just să abordez teme economice fără a avea în vedere drama umană.

Şi din punct de vedere economic asistăm la un dezastru, implicaţiile fiind mai pregnante în arhipeleagul nipon, indicele bursier japonez fiind puternic afectat. Cred însă că trebuie să ne concentrăm la lucruri mai profunde şi să vedem implicaţiile fundamentale şi pe termen lung, nu doar reacţia la cald a pieţelor financiare.

Cu siguranţa Japonia va depăşi momentul dificil datorită tenacităţii şi spiritului de sacrificiu care îi caracterizează pe niponi, însă momentan economia japoneză este puternic afectată, sectorul energetic şi industrial fiind cele mai lovite de cutremur şi tsunamiul ce i-a urmat. Deficitul de energie se transpune automat în probleme pentru industrie, care este principalul consumator. Asistăm la un exod al capitalului străin care îngreunează şi mai mult potenţialul de revenire al economiei nipone. Totodată repatrierile de capitaluri ale sectorului privat şi public nipon pun presiune pe aprecierea yenului însă, pe de altă parte, autorităţile acţionează concertat pentru  a evita o lipsă de lichidităti şi pentru a împiedica, în masura în care se poate,  o apreciere excesiva a yenului. Totodată investiţiile în reconstrucţie ar putea însemna  o adevărată gură de oxigen pentru economia japoneză şi am putea asista chiar la o ieşire din deflaţie.

Desigur, drumul va fi anevoios însă cert e că Japonia va merge mai departe. Guvernul va avea o misiune grea deoarece nu poate recurge la un deficit excesiv avand în vedere că Japonia este oricum exagerat de îndatorată.