Fukushima, alertă nucleară
Sâmbătă, la ora 15:36, ora Japoniei (8:36 ora României), la 24 de ore de la cutremurul de vineri, o puternică explozie a distrus structura exterioară a reactorului număul 1 al centralei nucleare Fukushima I. Explozia a fost provocată de hidrogenul acumulat în urma scăderii nivelului de apă din sistemul de răcire a reactorului.
Autoritățile au declarat că miezul reactorului a rămas intact, însă explozia a aruncat material radioactiv în aer. În apropiere de miezul nopții (ora României) oficialii Agenției Nucleare Japoneze au anunțat că sistemul automat de răcire al reactorului numărul 3 a cedat, iar echipele de intervenție au început procedurile de răcire cu apă din mare. O altă măsură luată în calcul este eliberarea controlată aburului acumulat an acest reactor.
4 muncitori au fost răniți în timpul deflagrației reactorului numărul 1, însă viața lor se află în afara oricărui pericol.
Imediat după explozie autoritățile japoneze au instaurat starea de urgență și au început evacuări pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima 1 și zece kilometri în jurul centralei Fukushima 2, și ea afectată de cutremurul de vineri.
Oficial 140 de mii de oameni au fost evacuați din preajma celor două centrale în primele 16 ore de la producerea exploziei. Neoficial numărul celor evacuați ar putea depăși 300.000.
Potrivit BBC imediat după explozie o echipă alcătuită din specialiști în energie atomică și cadre medicale specializate în tratarea victimelor radiațiilor a fost transportată cu elicopterele la o bază amenajată la 5 kilometri de centrala de la Fukushima.
Totodată, o „armată” de cadre medicale îmbrăcate în costume de protecție a început scanrea celor evacuați din preajma Fukushima 1 pentru a stabili nivelul de radiație la care au fost expuși.
Numărul persoanelor expuse radiațiilor rămâne incert. Inițial a fost vorba de 3 persoane, apoi de 9, însă continuarea scanărilor ar putea numărul celor expuși radiațiilor eliberate de centrala Fukushima 1 ar putea depăși 160, a declarat târziu în noapte pentru Reuters un oficial al Agenției Nucleare Japoneze.
Persoanele evacutate din preajma centralei de la Fukushima au primit preventiv deja celebrele pastile de iod, folosite pentru reducerea efectelor expunerii la radiații.
Autoritățile japoneze continuă să susțină că radiațiile apărute în urma exploziei de la Fukushima 1 au fost reduse, nu s-au extins pe o arie foarte îndepărtat, și la scurt timp după accident, cantitatea acestora s-a redus vertiginos.
În același timp, potrivit unei analize făcute de Agenția Nucleară Franceză, chiar și în cazul în care cantitatea de radiații ar fi mai mare, direcția curenților de aer din această perioadă ar face ca particulele radioactive să fie împinse spre Oceanul Pacific și nu spre celelalte țări asiatice din vestul Japoniei.
Agenţia nucleară japoneză a clasificat ccidentul de la Fukushima pe gradul 4 (din 7) pe scara internarnaţională a accidentelor nucleare. Mai exact, este considerat un accident ale cărui consecinţe se resimt doar pe plan local. Clasificarea este însă una provizorie și, în funcție de desfășurarea evenimentelor poate fi schimbată.
Accidentul de la Cernobîl este singurul de gradul 7 din istorie.
Starea de alertă de la centralele Fukushima 1 și 2 generează și o puternică problemă energetică pentru Japonia, mai ales că aceste două centrale asigură o cantitate semnificativă de energie electrică pentru consumul intern. Astfe, pentru a evita forțarea rețelei, toate marile clădiri din orașele importante au stins complet lumina pe durata nopții.
Centrala nucleară Fukushima I este administrată de Tokyo Electric Power Company (TEPCO), al patrulea producător mondial de electricitate și cea mai mare companie energetică din Japonia. TEPCO a trecut prin mai multe scandaluri legate de siguranța centralelor sale nucleare. În 2002 președintele companiei și-a dat demisia împreună cu alți patru directori după ce și-au asumat răspundera falisificării a 29 de rapoarte privind securitatea lucrărilor de reparare și întreținere a centralelor. Imediat după descoperirea neregulilor, cinci reactoare au fost închise temporar pentru inspecție, inclusiv cel afectat astăzi de explozie. În 2006 guvernul a început o nouă anchetă împotriva TEPCO după ce au fost găsite mai multe rapoarte vechi în care fuseseră falsificate datele privind temperatura apei folosite la răcirea reactoarelor.