Gardă la regină

de Moise Guran

Gata, a început războiul din PDL. După o scurtă vizită a procurorilor acasă la sindicalistul-vameş ce a şi lansat toată tărăşenia cu regina şpăgilor, acesta a început să bată apropouri tot mai străvezii referitoare la faptul că regina ar fi Vasile Blaga. Ce l-a determinat pe acest sindicalist ca după o lună de declaraţii în criptograme să pună în sfârşit degetul pe omul care conduce de facto PDL? Nu se ştie exact, căci domnia sa a atacat regina precum calul – pe sărite, întortochat şi aparent surprinzător.

Imediat Blaga şi PDL-ul au reacţionat, fostul ministru de interne jurând că nu a avut niciodată legătură cu numirile din vămi. În fapt asta contează mai puţin. Episodul pare a fi cartuşul de început al unui război deschis, un război prin care preşedintele Traian Băsescu încearcă să impună celor de la PDl schimbarea lui Emil Boc cu un premier tehnocrat. După şedinţa din weekendul trecut, şedinţă la care Blaga i-a răsucit cu un dos de palmă pe reformatorii Monicăi Macovei, cel mai probabil Băsescu a decis că schimbarea lui Emil Boc nu se poate face pe un scenariu uşor ci pe o cale mai dificilă.
Atacul dur asupra celor de la PDL este soluţia dificilă. Dacă nici aşa nici aşa Blaga şi ai lui nu vor fi aduşi la ordine mai rămâne moţiunea de cenzură ce va fi dezbătută şi votată săptămâna viitoare. Pentru Traian Băsescu va fi uşor să determine căderea guvernului Boc în Parlament, dar un astfel de episod ar avea urmări greu de calculat. Căpitanul unei aeronave poate decide aterizarea forţată atunci când nu mai are alte soluţii. Căpitanului aeronavei aflate acum la guvernare îi va fi însă greu după o astfel de prăbuşire să mai facă din resturi un alt avion.