Ungaria îngheaţă francul elveţian

de Moise Guran

Ce ne-am războit noi nu ne-am războit cu băncile pe credite şi comisioane, dar la unguri guvernul a venit cu o idee şi mai interesantă. Cum 30% dintre creditele făcute de vecinii noştri sunt în franci elveţieni, premierul Viktor Orban vrea să îngheţe cursul la valoarea din decembrie 2009. Orban nu a fost încă acuzat de nimeni că vrea să omoare băncile, asta pentru că măsura ar urma să se aplice ca o perioadă de graţie până în 2014, iar datornicii ar urma să plătească de atunci şi diferenţa de curs de care ar fi acum scutiţi. Mai pe româneşte, aranjamentul de tip maghiar ar suna cam aşa – ratele celor cu credite în franci elveţieni scad acum cu o treime, dar peste trei ani, când oamenii îşi vor mai fi revenit cu banii vor plăti din urma sumele de care sunt acum scutiţi. Orban spune că statul ar trebui să acorded la schimb nişte facilităţi băncilor de pe piaţa din Ungaria dar acest aspect este încă neclar.
Oricum ideea arată preocupare pentru oamenii care din prostie sau neştiinţă s-au făcut sclavii unui credit, într-o monedă ce şi-a dublat valoarea în ultimii trei ani.

Din 2008 şi până în prezent francul elveţian a crescut cu 93% faţă de forintul ungar şi cu 77% faţă de leul românesc. În România ponderea creditelor în franci elveţieni este ceva mai redusă decât în Ungaria, dar în ambele ţări se cere cu necesitate o soluţie ce ar avantaja şi băncile şi creditaţii. Nu de alta dar falimentul unui cetăţean împrumutat nu-l face fericit nici pe bancherul care are bani de recuperat.

Şi deşi cabinetul condus de Viktor Orban a luat câteva măsuri controversate în ultima perioadă, soluţia propusă în cazul creditelor în franci elveţieni ar merita analizată şi de autorităţile din România.