Mrs. Spock, ministrul turismului

de Ionuţ Văcaru

De ceva vreme Elena Udrea spune că are planuri mari cu zona Vulcan, pe care vrea să o transforme într-un important punct turistic al României, cu pârtii, tiribombe şi tot tacâmul. Acum două săptămâni doamna ministru a inaugurat în Vulcan chiar şi o telegondolă pe care însă puhoiul de turişti a blocat-o pentru 40 de minute. Un nene îmbrăcat în salopetă spunea că e de vină un senzor, în vreme ce doamna Udrea se minuna de cât de modern este întreg sistemul. Auzind toţi aceşti termeni futurişti alăturaţi numelui Vulcan, mi-am adus aminte de o chestie foarte importantă: Vulcan este numele planetei lui Spock din Star Trek. Îl ştiţi pe Spock, nu? Ăla cu urechi ţuguiuate, tunsoare castron şi multă logică în vene (deşi maică-sa era pământeană). Aşadar, uite o idee bună pentru Elena Udrea: un parc tematic Star Trek la Vulcan, că tot voia doamna ministru să atragă turiştii străini pe meleagurile noastre.

Ok, poate că ideea pare stupidă la prima vedere. Cine naiba ar veni la un parc tematic Star Trek tocmai în România? Însă, dacă punem problema aşa, cine naiba ar veni să se dea cu schiurile la Vulcan când există staţiuni mult mai frumoase în toată lumea asta?

Şi, în plus, cred că fanii Star Trek ar fi mult mai interesaţi de Vulcanul românesc decât cel canadian. Da, au şi ei un oraş Vulcan, în provincia Alberta, şi reuşesc să îi promoveze destul de bine potenţialul turistic datorat coincidenţei de nume cu planeta din Star Trek. Însă, oricât de multe machete de navete Enterprise ai pune pe străzile din Alberta, îmi închipui că pentru canadieni şi americani oraşul ăla tot are un puternic iz de autohton care răpeşte calitatea unei experienţe autentice. În schimb, ca să ajungă în Vulcanul românesc fanii Star Trek din toată lumea trebuie să vină de la mama naibii, din America sau din alte colţuri ale lumii, deci senzaţia că au ajuns pe o planetă străină şi îndepărtată ar fi destul de puternică.

Acum nu spun că întreg Vulcanul ar trebui transformat într-un mare parc de distracţii Star Trek, că nu poţi trăi din turism aşteptând doar fanii unui singur film, însă undeva într-un colţ al municipiului ar putea fi amenajat ceva de genul ăsta. Şi, în plus la câţi bani dă ministerul turismului pe promovare, cred că şi-ar permite să îl aducă în vizită Vulcanul hunedorean pe Leonard Nimoy, actorul care l-a jucat pe vulcanianul Spock. Şi, cu un pahar de pălincă şi nişte slană, Udrea poate să-l momeasacă în România chiar şi pe William “Kirk” Shatner.

Într-un mod asemănător cu Vulcan, tunisienii au Tataouine, regiunea după care a fost denumită planeta Tatooine din Star Wars. Doar că la tunisieni situaţia este şi mai şmecheră. Că nu e vorba doar de o cvasi-coincidenţă de nume, ci Tataouine a fost chiar platou de filmare pentru scenele cu planeta Tatooine, iar clădirile din filmele Star Wars există în realitate în Tunisia, pentru că aşa arată casele oamenilor de acolo. Au strâmbat tunisienii din nas cum au făcut românii când a venit vorba de promovarea lui Dracula? Nu. Din contră, l-au lăstat pe Lucas să filmeze în deşertul tunisian, apoi au câştigat o grămadă de bani din turiştii veniţi să viziteze regiunea în care a fost turnat Star Wars.