Azi aş fi luat euro
de Moise Guran
După aproape două luni de la începutul anului, euro a căzut de la 4,3 la puţin peste 4,2 lei. În ciuda perioadei relativ lungi pe care s-a întins această întărire a leului nu a fost vorba de o scădere graduală a euro ci de o intervenţie în doi paşi a băncii naţionale.
La începutul anului Isărescu a ţinut să dea un semnal scurt şi clar privind trendul şi a vândut valută coborând cursul iniţial de la 4,3 la 4,26. Piaţa şi-a căutat apoi echilibrul în meciuri plictisitoare în care cursul de schimb s-a plimbat între 4,26 şi 4,24 de lei pentru un euro. Nici leul n-a avut vlagă pentru mai jos, nici euro n-a mai avut motive să urce spre 4,3.
În ultimele două săptămâni, cei de la BNR par a fi decis declanşarea unei a doua faze a deprecierii euro şi au început din nou să vândă valută. Mai întâi calm şi discret, apoi din ce în ce mai hotărât au împins euro în jos sub 4,24 lei, apoi tot mai jos la 4,22. Azi a coborât în cotaţii până sub 4,21 şi probabil va avea nevoie de un respiro pentru a merge sub 4,2. Momentul ales de Isărescu pentru a doua întărire a leului nu poate fi întâmplător. Pe final de lună şi băncile vând euro iar dacă cineva ar fi dorit să opună rezistenţă mişcării BNR, chiar nu avea nici o şansă.
În acelaşi timp, Isărescu pare a fi aşteptat primele date de inflaţie pe anul 2011, căci obiectivul declarat al BNR este stoparea fermă a creşterii preţurilor în acest an. Cum din februarie au reînceput discuţiile privind scumpirea alimentelor, guvernatorul pare hotărât să se ajute cu o scădere a euro care va ieftini importurile şi va pune presiune şi pe producătorii români.
Una peste alta, cursul de schimb va păstra probabil tendinţa de scădere cel puţin până în vară, sau poate chiar şi mai târziu în acest an.