Isărescu, eroul muncii
de Moise Guran
Guvernatorul Mugur Isărescu a pornit o adevărată campanie de reformare a pieţei muncii din România. Considerat până acum nemuritor şi rece în Turnul său de fildeş de la BNR, Isărescu şi-a coborât mesajul la nivelul muritorilor de rând pentru că, spune el, ne aflăm din nou în faţa unor campanii electorale iar cea mai sigură modalitate în România pentru câştigarea alegerilor este să stimulezi consumul prin majorarea pensiilor. Calculul este simplu – în România sunt cinci milioane de pensionari, patru milioane de salariaţi, iar dacă îi câştigi pe pensionari chiar nu mai ai nevoie de nimic altceva.
Probabil în dorinţa de a comunica direct cu masele, Mugur Isărescu a făcut o parafrază la celebrul slogan al lui Lenin – învăţaţi, învăţaţi şi iar învăţaţi.
Isărescu a spus cam aşa – ca să obţinem o creştere a României trebuie facute doar trei lucruri: sa stimulam munca, sa stimulam munca si sa stimulam munca.
Repetarea obsesivă a cuvântului muncă trebuie să-i fi consternat pe cei aproximativ 700 de mii de şomeri din România care probabil s-au gândit prostiţi că ei ar munci numa să le dea cineva şi de lucru.
Extrem de abil în discursul public, Isărescu pare a se fi adresat apoi guvernanţilor cărora le-a transmis trei modalităţi de stimulare a muncii – investiţiile care vor aduce noi locuri de muncă, reducerea poverii sociale, adică a contribuţiilor pe care angajaţii pe platesc pentru susţinerea pensionarilor dar şi reducerea fiscalităţii impuse pe muncă, astfel încât patronii să fie stimulaţi să nu-i mai angajeze pe oameni la negru.
Discursul lui Mugur Isărescu pare sincer şi bine intenţionat. În ultima vreme numele guvernatorului a fost vehiculat în diverse combinaţii de guvernare. Dacă cei din partidul de guvernământ stăteau în cumpănă dacă să îl susţină sau nu pentru funcţia de premier, Isărescu tocmai le-a devenit şi mai antipatic.