Europa, here we come!

de Bogdan Bobic
sales & seminar manager Deltastock AD Sofia Sucursala Bucuresti

Franţa a fost prima care a publicat datele preliminare privind P.I.B.-ul. Datele au fost uşor sub aşteptările analiştilor care au luat în considerare declaraţiile ministrului de finanţe francez Christine Lagarde care estima o creştere de 1.6% a Produsului Intern Brut. În trimestrul patru al anului 2010 creşterea a fost de 0.3% conform cu previziunile guvernului francez. Autorităţile franceze sunt optimiste pentru 2011 previzionand o creştere de 2% a PIB (conform declaraţiei lui Christine Lagarde) iar Banca Franţei prevede o creştere de 0.8% în primul trimestru al anului 2011. Totodata guvernul francez ţinteşte şi reducerea deficitului de la 7.7%, în 2010, la nivelul de 6% în 2011.  Sentimentul pieţei este că asteptările autorităţilor franceze sunt prea optimiste şi destul de greu de realizat.

Germania, ţara ce a reuşit să aibă o creştere record a PIB de 3.5%  în 2010 (cea mai mare de la unificare) a publicat la randul sau datele privind PIB pe trimestrul al patrulea din 2010. Deşi cresterea PIB din trimestrul 4 a ieşit sub aşteptări (0.4% faţă de 0.5%) analiştii continuă să rămană optimişti vis-a-vis de economia germană. Optimismul acestora se datorează datelor bune din piaţa muncii din Germania (peste 400k de noi angajaţi în 2010 reprezentand 1% din totalul angajatilor, precum şi a exporturilor solide care răman în continuare principalul punct forte al economiei germane). În acest context analiştii consideră că şi în 2011 economia Germaniei va performa peste media UE.

Marţi a fost publicat şi PIB-ul pentru Romania. În trimestrul patru al anului trecut economia romană a crescut cu 0.1% în contextul în care majoritatea previziunilor sugerau o scădere. Deasemenea PIB-ul a suferit o contracţie de doar 1.2% în 2010 în ciuda faptului că analiştii se aşteptau la o scădere de aproximativ 2%. Aceste date îmbucurătoare alături de faptul că Romania a reuşit să scadă deficitul conferă o bază solidă pentru 2011. Aşteptările privind 2011 sunt pozitive, estimandu-se o creştere a PIB de minimum 1- 1,2%.  În funcţie de măsurile proactive ale guvernului putem asista şi la cresteri mai semnificative ale PIB-ului.

Luand în considerare atat datele din trimestrul patru al anului trecut cat şi predictiile pentru 2011 putem spune că economiile din Europa continuă să susţină creşterea economică începută în 2010. Totodata avem semnale îmbucurătoare şi din partea economiei noastre care va trece şi ea pe crestere începand cu 2011.

Informatiile si opiniile prezentate in materialele realizate de Deltastock au scopuri exclusiv informative. Acestea nu reprezinta o recomandare de a cumpara sau a vinde un anumit instrument financiar. Deltastock nu face consultanta de investitii si nici nu ofera recomandari de investitii. Datele folosite in redactarea materialelor au fost obtinute din surse considerate de incredere, insa corectitudinea si completitudinea lor nu pot fi garantate.Nici Deltastock nici autorul materialelor nu isi asuma responsabilitatea pentru deciziile de investitii bazate sau influentate de datele si  opiniile furnizate in aceste materiale. Nici Deltastock, nici autorul materialelor nu isi asuma raspunderea pentru daunele suferite, dintre care exemplificam, fara a limita insa, pierderile realizate sau castigurile nerealizate prin utilizarea, sub orice forma, a informatiilor prezentate in materiale. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare. Tranzactiile cu instrumente financiare in general si tranzactiile cu produse derivate si tranzactiile in marja in special, poarta un grad ridicat de risc. deoarece efectul de levier amplifica atat castigurile cat si pierderile. Tranzactionarea in marja nu este potrivita pentru oricine.