Comunism pe acorduri de Clapton

de Ionuț Văcaru

Liderul nord-coreean Kim Jong Il a împlinit astăzi 69 de ani. Un nou prilej pentru Coreea de Nord să demontreze că încă se află în epoca de piatră a comunismului exacerbat. Însă paradele colorate în cinstea marelui conducător au fost umbrite de fiul cel mijlociu al lui Kim Jong Il, care a fost surprins de presa asiatică la un concert al lui Eric Clapton desfășurat în Singapore. Păi ce comunism mai e domnule ăsta când potenţialul viitor lider al ţării are gusturi muzicale atât de burgheze? Îmbrăcat într-un tricou negru, Kim Jong Chol, al doilea fiu al lui Kim Jong Il, era însoțit de mai mulţi bodyguarzi care devin nervoşi atunci când văd că sunt filmaţi. Nu e prima oară când fiul cel mijlociu al lui Kim Jong Il e văzut la un concert al unei trupe sau al unui cântăreț din vest.

Acum, lăsând gluma la o parte, imaginile cu tânărul Kim Jong Chol la concert sunt o dovadă că încă mai există o şansă de mântuire pentru izolata Coree de Nord. Mă rog, e o șansă mică, dar totuși există. În acelaşi timp însă mă întreb ce părere au comuniştii de rând când văd cum se distrează fiul preşedintelui în vreme ce ei trăiesc cu un bol de orez pe zi. Știa Orwell ce zicea atunci când a scris Ferma Animalelor.

Astăzi, în timpul ceremoniilor nord-coreene de preamărirea a iubitului conducător, presa sud-coreeană cea rea a pus accent pe contrastul dintre distracţiile fiului lui Kim Jong Il şi modul în care populaţia este obligată să participe la coloratele parade de stradă.

Totuși e greu de crezut că imaginile cu Kim Jong Chol la concert au fost văzute de prea mulţi nord-coreeni în condiţiile în care televiziunea de stat din nordul comunist nu a tratat acest subiect, ci s-a limitat doar să prezinte în flux continuu paradele şi cuvântările liderilor comunişti.

În imaginile prezentate de televiziunea din nord a apărut şi sărbătoritul Kim Jong Il, pentru a demonstra populaţiei că încă trăieşte. Ca de obicei nu a spus nimic, ci doar s-a limitat să stea nemişcat la tribună în timp ce lansatoarele mobile de rachete se mişcau lent în faţa unei mări de steguleţe roz.

Imaginile ar fi putut foarte bine să fie cele de anul trecut sau cele de acum 30 ani. Nimeni nu ar fi observat diferenţa. Coreea de nord rămâne neschimbată, iar zilele de naştere ale lui Kim Jong il demonstrează asta în fiecare an.