Din nou Isărescu? NU! Cristi Popa…

de Moise Guran

LATER UPDATE
Da, Cristi Popa. Nu-l ştiţi? E super-băiat! Eu cred că îl vor pune premier doar pentru a-l pregăti pentru preluarea funcţiei de guvernator, în 2012.

Postarea iniţială

Aseară, cu doar câteva secunde înainte să ies din emisie, Laurenţiu mi-a deschis casca şi mi-a şoptit: “Hotnews dă pe surse informaţia că Băsescu s-ar fi dus la BNR să-l convingă pe Isărescu să devină premier.” Am râs la gândul că iar apare varianta cu Isărescu, n-am dat informaţia pe post pentru că nici nu puteam să o dau neverificată, iar apoi am plecat acasă încercând să îmi dau seama în ce condiţii ar accepta Isărescu a ţânşpea propunere de acest fel. Atunci mi-am adus aminte de faptul că în interviul publicat ieri de România Liberă, Traian Băsescu avansa ideea că pe trimestrul IV din 2010 economia a intrat pe creştere. Dar vai ce coincidenţă, chiar azi, 15 fe bruarie, INSSE va publica estimările preliminare privind evoluţia PIB în T4. Păi n-am avansat chiar eu ideea că în momentul în care economia va intra pe creştere premierul Boc va fi schimbat cu altcineva care să capitalizeze politic o perioadă de doi ani de creştere economică? Ba da, numai că bănuiala mea de atunci era că Elena Udrea va fi beneficiarul şi, n-am spus-o dar o spun acum, o dată cu Emil Boc ar fi trebuit aruncată la gunoi şi partea din PDL care a condus ţara în perioada 2008-2010. Dacă nu chiar tot PDL-ul. Desigur Mugur Isărescu nu era nicăieri în această ecuaţie. Şi nici acum nu îl văd, sincer să vă spun. Un premier independent nu capitalizează decât pentru el însuşi. Nici măcar pentru Băsescu. Aşa că, în continuare cred că numele Isărescu a fost adus în discuţie pentru învăluirea nucleului dur al PDL. Dacă totuşi Isărescu ar accepta această variantă ar face-o cu un singur scop şi într-un singur tip de aranjament. Independenţa lui se va termina în 2012 şi el va accepta rolul de locomotivă al structurii politice construite pentru a duce mai departe interesele lui Traian Băsescu. Vă mai amintiţi basmele lui Lăzăroiu de acum aproape un an? Isărescu ar putea fi Alba ca Zăpada mai degrabă decât Elena Udrea.

Ceea ce nu mi se leagă în poveste este interesul lui Isărescu. Aflat în pragul pensionării actualul guvernator nu este totuşi genul de pensionar care se retrage printre butaşii de vie de la Drăgăşani. Are un profil psihologic de leu politic chiar dacă a reuşit întotdeauna să îşi canalizeze mult mai civilizat decât alţii tendinţa spre putere. Isărescu e pragmatic şi eu nu reuşesc să văd decât un singur interes pe care l-ar putea negocia – succesiunea la şefia BNR. Între Florin Georgescu de la PSD şi Bogdan Olteanu de la PNL, Isărescu va dori să-l impună la şefia BNR pe Cristi Popa, omul care a fost crescut şi educat în acest scop. Este singura negociere politică pe care Isărescu o poate face. Şi tot mi se pare puţin.

Vă mărturisesc că avansez acest scenariu doar cu titlu de flotare logică. Nu cred în el.

Update

PIB a crescut cu 0,1% in T4 2010