Cartoful bate portocala

de Moise Guran

Dacă acum 20 de ani mi-ar fi spus cineva că în România portocalele vor fi mai ieftine decât cartofii, aş fi bănuit că ţara noastră urma să fie lovită de un meterorit în urma căreia clima se va fi schimbat iar ţăranii noştri ar fi trecut masiv la cultivat portocale şi mandarine în locul banalului cartof plin de amidon şi mult prea nutritiv pentru secolul anorexiei.

Meteoritul nu a venit, clima nu s-a schimbat iar portocalele tot de prin Turcia şi Grecia vin, dar la începutul anului 2011 cartofii au bătut recordul scumpirilor pe piaţa românească ruşinând să ruşineze la preţ portocalele. Nu sunt însă de vină portocalele ci este meritul integral al cartofului.

Dacă întrebi agricultorii ce naiba s-a întâmplat cu cartofii de s-au scumpit în ianuarie cu 6% ei îţi vor spune simplu că anul trecut nu prea s-au făcut. De fapt în România nu s-au făcut ca în alţi ani, dar preţurile tot n-ar fi crescut atât dacă nu avea loc o contaminare regională. De fapt în aceeaşi lună ianuarie a anului 2011, în Rusia cartofii s-au scumpit cu peste 20% pentru că pur şi simplu nu se mai găsesc. La ruşi chiar a fost secetă, criza alimentară, chiar dacă temporară este o realitate serioasă iar comercianţii ruşi caută disperaţi să aducă hrana săracului pentru marele popor de la răsărit fie din Scoţia fie din India. În România cartofii se găsesc, nu este nici o criză dar trebuie consumaţi cu zgârcenie. Nu de alta dar producţia alimentară a României scade anual direct proporţional cu numărul creşterii asistaţilor social. În fond, dacă tot sunt mai ieftine portocalele, de ce ar mai avea nevoie ţăranii să cultive cartofi?