Băieţii răi scumpesc gazele

de Moise Guran

Cei de la FMI fac din nou pe băieţii răi ai vestului sălbatic. Au venit în România şi au cerut nici mai mult nici mai puţin decât liberalizarea tarifelor la gaze. Acestea sunt acum reglementate, căci cele două mari companii naţionale care au moştenit ţevile Distrigaz ar avea o putere mult prea mare asupra cetăţeanului beneficiar de gaze ruseşti. Însă exact reglementarea tarifelor la gaze a permis politizarea lor şi aplicarea unor măsuri aberante ca cea de anul trecut când combinatele chimice ale unui client de partid au primit gaze ieftineşte româneşti, obligând Eon şi Gaz de France să cumpere gaze ruseşti pentru populaţie. În final, cei de la Fmi nu fac altceva decât să poarte în România interesele marilor companii occidentale care i-au trimis aici. Cei doi distribuitori de gaze vor să crească tarifele ca să îşi scoată banii. Statul nu le permite căci se teme de presiunea socială, chiar dacă tot el, statul, este vinovat de situaţia creată, căci a favorizat un sponsor electoral în defavoarea electoratului.

Deşi pare extrem de încurcată această situaţie este ca şi rezolvată. Decizia scumpirii gazelor pentru populaţia a fost deja luată iar restul este un soi de teatru de operetă, în care cei de la FMI intră în rol băieţilor răi pe care guvernul poate să canaliza liniştit nemulţumirea populaţiei.

Liberalizarea tarifelor la gaze nu este posibilă pentru că în toată lumea civilizată monopolurile sunt reglementate. Totuşi nu este exclus ca în România un astfel de capitalism sălbatic să fie mai benefic pentru toată lumea decât aranjamentele politice de miliarde de euro, aranjamente care nu pot fi decontate în final decât pe facturile cetăţenilor