RATB nu are încredere în femei… și în frână

de Ionuț Văcaru

Această fotografie este făcută într-unul din autobuzele RATB de pe linia 335. Prinsă cu două ventuze pe geam, cu scrisul spre pasageri, o plăcuță de plastic încearcă să transmita un mesaj înțelept: „ÎN FRÂNĂ ȘI-N FEMEI SĂ N-AI ÎNCREDERE”. Desigur, un asemenea mesaj „profund” într-un mijloc de transport în comun s-ar fi lăsat cu o grămadă de procese pentru discriminare în Statele Unite sau în orice altă țară ocidentală. Un mesaj ca acela pus în geam, fie el și în glumă, poate fi la fel de ofensator ca un indicator care îi informează pe negri că au voie să stea doar pe locurile din spate ale autobuzului. Ok, poate că exagerez, însă în principiu situația e aceeași.

Nu încerc să fac pe feministul de serviciu, cu toate că acea plăcuță promovează o atitudine vădit disprețuitoare față de femei. Nu cred că șoferul trebuie bătut cu pietre în piața publică, pentru că sunt sigur că nici măcar nu este prea conștient de ce a făcut. A văzut acea plăcuță la vreun chioșc de la marginea drumului, s-a scăprinat în cap de două ori, l-a amuzat mesajul provenit dintr-un misoginism ancestral și s-a gândit că ar fi frumos să-l vadă și pasagerii. Ca să râdă și ei. Așa că a cumpărat plăcuța și a lipit-o în geam. Probabil că în cel mai rău caz șoferul ar fi dat afară, însă pentru a se ajunge atât de departe ar trebui să pornească un întreg scandal mediatic. Ceea ce nu se va întâmpla. Cel mai probabil acea plăcuță nici nu va fi clintită de acolo.

Până la urmă, dacă stau bine să mă gândesc, de pe urma acelei plăcuțe RATB-ul pierde cel mai mult. Nu neapărat financiar, ci mai degrabă ca imagine. E o dovadă că oamenii cu mai mult de trei neuroni din compania aia habar nu au ce se întâmplă în mijloacele alea de transport. Și astfel se ajunge nu doar la plăcuțe misogine pe geamuri, ci la adevărate conflicte deschise cu pasagerii.

La orice companie de transport civilizată plăcuța din poza de mai sus nu ar fi apărut niciodată. Nu de teama proceselor sau a concedierii, ci din respect pentru clienți.