Concluzia FED – Rămâne cum am stabilit…

Guestpost

Bogdan Bobic, Deltastock AD Bucuresti

Cel mai asteptat moment din această săptămână – publicarea raportului FOMC a dezamăgit. Nu a adus nimic nou pe tabla de şah în care se confruntă economiile din întreaga lume.

Membrii comisiei apreciaza că datele, deşi arată o continuă îmbunătăţire a climatului economic american, nu sunt îndeajuns de bune încat să ducă la o scădere importantă a şomajului şi la creşterea implicită a consumului sau la o stabilizare a piatei imobiliare. În acest context comisia va continua cu măsurile de stimulare economică pentru a ajuta economia să se menţină pe o panta ascendentă. Din raportul  comisiei se poate remarca faptul ca americanii au consumat mai mulţi bani pe electronice, soft-uri, high tech in general (fapt ce se şi reflectă în rezultatele Apple, Microsoft etc)  însă pentru alte tipuri de cheltuieli au continuat să rămână circumspecţi.

FOMC îşi îndreaptă în general atenţia către 2 deziderate- somaj mic, implicit creştere economică şi o rata a inflaţiei scăzută.

Momentan FOMC se concentreaza asupra somajului si a cresterii economice, considerand ca deocamdata nu exista pericolul unei inflaţii ridicate. In acest context  comisia va continua implementarea măsurilor deja anunţate şi anume va menţine rata de dobândă intre 0 si 0.25% ca şi până acum. Va continua cu programul de achizitii de obligaţiuni in valoare  de 600 miliarde de dolari (denumit generic QE2) care se întinde pe întreaga durata a semestrului 1 din 2011.

Consecintele continuarii politicii actuale de catre FOMC ar fi continuarea trendului bull pe pietele bursiere (avand in vedere ca FED-ul continua cumpărarea de active pompând astfel bani în piaţă) si, eventual o devalorizare a dolarului (care in mare masura este deja in preturi) cauzată de fluxul uriaş de dolari datorat QE2.

In aceasta saptamana am asistat la cateva evenimente mai importante. Primul poate fi considerat publicarea cifrei PIB in Marea Birtanie, în scădere cu 0,5% pe T4 2010, care a surprins puternic şi neplăcut, iar acest lucru a pornit discutii aprinse in Marea Britanie in privinta creşterii riscului de “double dip”. Totodată în UK sunt semnale negative şi din cauza unei cresteri alarmante a inflaţiei fapt ce pune Banca Centrala intr-o situatie ingrată, fiind nevoită să lupte atat cu inflaţia cât şi cu o economie incă fragilă. Toţi ochii sunt aţintiţi asupra politici monetare, pe de o parte inflaţia în creştere ar cere o mărire de rata a dobânzii, însă pe de cealaltă parte economia vulnerabilă ar avea nevoie de menţinerea unei dobânzi scazute pe un termen cat mai lung. La ultima şedinţă a Bancii Centrale au fost doi membri care au votat cresterea ratei de dobândă, o astfel de mutare ar duce la o apreciere a lirei sterline faţă de celelalte monede, in consecinţă trebuie sa fim foarte atenti la viitoare semnale ale Bancii Centrale.

Un alt eveniment important a fost scăderea ratingului de ţară  al Japoniei de către S&P. Această decizie a fost luată din cauza deficitului bugetar mare. Ca urmare a anunţului S&P am asistat la o depreciere a yenului care este posibil să continue. Banca Centrala a Japoniei chiar işi dorea deprecierea yenului pentru a face exporturile japoneze mai profitabile. Trebuie văzut dacă piaţa îşi va schimba percepţia asupra yenului care a crescut puternic în ultimii ani.

De remarcat declaraţiile înalţilor demnitari europeni legate de euro. Preşedintele Franţei N. Sarkozy a spus că nici el nici Angela Merkel nu vor accepta sub nici o formă ideea dispariţiei monedei unice. Declaraţia a venit într-un context în care George Soros a reluat  atacurile la adresa euro, considerând că moneda unică nu are nici un viitor.

Sezonul de raportări din SUA se apropie de final si putem spune că şi in această săptamână am avut parte de ştiri mai bune decât aşteptările analiştilor. Caterpillar a anunţat o crestere de 62% a afacerilor iar Microsoft a raportat de asemenea rezultate în creştere. Rămâne de văzut dacă aceste rezultate excelente vor putea fi susţinute si în trimestrele următoare, însa putem spune nu doar că SUA au ieşit din recesiune ci că au şi pornit pe drumul uneu creşteri economice destul de agresive. În continuare apar câteva probleme, cele mai pregnante fiind şomajul ridicat şi deficitul uriaş, care pot afecta negativ revenirea economica actuala.