Tricoul? Cât e tricoul? Scump, doamnă, scump!

de Livia Miftode

Am făcut ochii cât cepele şi nu mi-a venit să cred. Intrasem la Domo să îmi cumpăr niște căști. Lângă raftul cu căști văd de la distanţă câteva tricouri expuse frumos pe umerașe. Nu înțelegeam ce caută niște tricouri într-un magazin de electronice și electrocasnice. Mi-am zis că poate sunt pentru un bonus ceva. Adică ceva de genul la o maşină de spălat îşi dăm că poate n-aveai rufe.

Mă apropii și văd că nu e nici un bonus, căci deasupra au preț. Scris mare: “Tricou Domo – 24 de lei”. Nu e scump, dar nu asta contează.

Sub preț era un calcul, așa cum găsești pus la toate produsele – rată lunară, dobândă şi DAE. Măi să fie, cum adică rată lunară? Da, un tricou se poate cumpăra în rate, cu o dobândă anuală efectivă de aproape 50%, printr-un credit pe 60 de luni. Rata este de un leu pe lună.

Cum să vinzi un tricou cu rate lunare pe 60 de luni? Adică îţi iei adeverință că ești salariat, te duci la Domo, faci un credit și îți achiți tricoul in cinci ani, la fel ca la o mașină. Vă dați seama cum ar fi să plătești atâția ani, un leu lunar ca să ai un tricou personalizat Domo? Dacă plăteşti ratele prin virament te costă de trei ori mai mult ccomisionul bancar.
Ăştia de la Domo ori sunt conduşi de un robot, ori au mult umor. Sau poate l-au transferat pe nebunul cu halatul din reclama de la Altex.