Un CV scris cu creta, pe tablă

de Livia Miftode

Un site de recrutare on-line a înregistrat luna asta un fenomen ciudat. Peste 4.200 de profesori au aplicat pentru un singur post de acest fel. Numai în primele zile din 2011 site-ul respectiv a înregistrat un număr record de aplicaţii, cu 107% mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2010 şi de patru ori mai mare decât în 2008. Este o creştere spectaculoasă a cererii, care i-a luat prin surprindere chiar şi pe administratorii site-ului. Domeniul educaţiei a urcat de pe poziţia 31, pe care o ocupa anul trecut, pe locul 8, în ianuarie 2011, o creştere rapidă, mai ceva ca Michael Jackson pe vremea când lansa hituri. Intra direct pe poziţia unu în topuri. Mă to gândesc la o explicaţie, pe care, sincer nu o găsesc. În primul rând de ce îşi caută profesorii joburi pe site-uri on-line? Nu se mai dă şpagă la inspectorat? Sau ăştia de aplică sunt tineri şi naivi. Dacă sunt, de ce vor să fie profesori? Ei nu ştiu că salariul este puţin peste 1.000 de lei? Poate se gândesc că o să trăiască din meditaţii…dar… vocaţia? Să fie vocaţia cea care îi cheamă?

Sau poate vor să plece peste hotare, căci da, astfel de posturi găseşti pe site-urile de recrutare…

În Anglia un profesor  câştigă cam de zece ori mai mult ca decât în România. Şi totuşi, e ciudat, un CV de profesor n-are valoare dacă nu e scris cu creta pe tablă.

Poate aveţi voi idee ce vor dascălii din România să facă în continuare, cum se explică dublarea aplicaţiilor pe site-urile de recrutare şi, mai ales, de ce ar mai alege cineva această meserie?