Vor să desfiinţeze sectoarele Bucureştilor. Voi vreţi?

Partidul aflat la putere pregăteşte restructurarea politică a Bucureştiului. La PDL se cloceşte o lege ce va lua din puterea primarilor de sector ei urmând a fi aleşi prin vot indirect, nu de către cetăţeni ca până acum, ci de către consilierii generali ai capitalei.

Asta în varianta în care rămân actualele sectoare. O altă variantă a legii dezbătute de cei de la PDL deocamdată doar în forul partidului, prevede desfiinţarea actualelor sectoare şi împărţirea Capitalei în 22 de arondismente. În mod evident, la o asemenea fărâmiţare, conducătorii acestor arondismente nu vor mai putea fi numiţi primari.

În ambele cazuri  puterea partidului ce câştigă alegerile în Bucureşti devine practic nelimitată, iar uriaşul buget al Bucureştilor de aproape un miliard şi jumătate de euro va fi reîmpărţit altfel. În mod evident sectoarele mai mici dar mai bogate, cum sunt sectoarele unu şi doi vor avea de pierdut la bani. Aceasta este şi intenţia declarată a celor care au iniţiat legea, căci, spun ei, Capitala s-a dezvoltat nearmonios.

Dacă de exemplu acum în sectorul unu, primăria subvenţionează integral izolarea termică a blocurilor, sectorul cinci rămâne întotdeauna înzăpezit, iar sectorul şase plăteşti dacă îţi ridică maşina de două ori mai puţini bani decât în sectorul unu.

Dincolo de patriotismul local şi de ambiţiile politice evidente, restructurarea administrativă a Capitalei va reseta absolut toate marile contracte de utilităţi. Acestea vor fi reatribuite din 2012, iar dacă cineva nu ştia cum să-şi finanţeze campania pentru alegerile locale aceasta este cea mai bună soluţie.

Bucureşteni, voi ce ziceţi?