Deciziile bancilor centrale cu privire la ratele de dobanda in Decembrie 2010

In luna Decembrie o serie de banci centrale au avut intalniri de politica monetara in care au decis, printre altele, nivelul ratelor de dobanda de referinta. Ce decizii au fost luate si contextul macro al fiecarei economii vor fi prezentante succint in randurile de mai jos.

Sase dintre cele mai importante banci centrale din lume au decis, in contextul macroeconomic specific fiecarei tari, sa nu modifice nivelel ratelor de dobanda de referinta.

Joi, 2 Decembrie 2010, Banca Centrala Europeana a decis mentinerea nivelului ratei de dobanda la 1%. Dobanda de referinta se afla la acest palier incepand cu sedinta de politica monetara din 07 Mai 2009 (atunci cand a fost redusa de la 1.2%). Astfel. BCE nu a efectuat modificari asupra ratei de dobanda de politica monetara de circa un an si jumatate.

Marti, 7 Decembrie 2010, calendarul economic prevedea publicarea anunturilor privind deciziile de politica monetara din partea a doua banci centrale.

Banca Centrala a Australiei a pastrat rata de dobanda la nivelul de 4.75%. Acest nivel a fost stabilit in sedinta de politica monetara din data de 02 Noiembrie 2010 (atunci cand a fost ridicat cu 0.25% sau 25 de puncte de baza, de la nivelul de 4.50%).

Daca ne uitam la un grafic al evolutiei ratelor de dobanda ale Bancii Centrale a Australiei observam o tendinta ascedenta incepand cu data de 07 Aprilie 2009. Nivelul de start al acestui trend ascedent este de 3%, deci o crestere de 1.75%.

Banca Centrala a Canadei a mentinut rata de dobanda la nivelul de 1%. Acest nivel de dobanda a fost stabilit in sedinta de politica monetara din 08 Septembrie 2010 (atunci cand a fost modificat de la 0.75%).

Prinvind graficul evolutiei ratelor de dobanda ale Bancii Centrale a Canadei se observa un trend ascedent incepand cu 21 Aprilie 2009. Nivelul de start al trendului este de 0.25%, deci avem o crestere de 0.75%).

Miercuri, 08 Decembrie 2010, Banca Centrala din Noua Zeelanda a decis pastrarea aceluiasi nivel de dobanda, stabilit in sedinta de politica monetara din 29 Iulie 2010, anume 3%.

Evolutia ratelor de dobanda de referinta arata o trend usor ascedent inceput la sedinta de politica monetara din 30 Aprilie 2009, iar nivelul de start a fost de 2.5%. Deci, o crestere de 0.50% sau 50 de puncte de baza.

Joi, 09 Decembrie 2010, Banca Centrala a Angliei a decis mentinerea ratei de dobanda la nivelul de 0.50%.

Acest nivel este stabil incepand cu sedinta de politica monetara din 6 Martie 2009 (atunci cand a fost redus cu 50 de puncte de baza, la 0.50%). Astfel, nu exista modificari pe parcursul ultimului an si jumatate.

Se observa o asemanare intre atitudinea Bancii Centrale Europene si cea a Bancii Centrale a Angliei: mentinerea aceluiasi nivel de rata de dobanda pe o perioada indelungata de timp.

Banca Centrala a Australiei a marcat o crestere sustinuta a ratelor de dobanda, cu 175 de puncte de baza. Asemanator Banca Centrala a Canadei a majorat de patru ori rata de dobanda insa cu numai 75 de puncte de baza.

Banca Centrala din Noua Zeelanda a avut aproximativ acelasi comportament cu BCE si BOE insa din vara acestui an a efectuat doua majorari a ratei de dobanda cu 50 de puncte de baza.

Criza financiara si recesiunea un care s-au confruntat economiile au impus bancilor centrale sa apeleze la masuri alternative de politica monetara.

Aceste masuri de stabilizare si/sau impulsionare economica au luat prim planul comparativ cu masurile clasice de politica monetara (printre care se numara si modificarea ratei de dobanda de referinta).

Este posibil ca raportul de forte sa se schimbe intr-un orizont de timp de 1- 2 ani iar odata cu revenirea treptata a economiilor masurile alternative de politica monetara sa intre in plan second.

Sau poate ca vom asista la dezvoltarea unor noi modele macroeconomice (o noua normalitate) diferite fata de era pre-criza.

Notificare
Informatiile si opiniile prezentate in materialele realizate de Deltastock au scopuri exclusiv infor­mative. Acestea nu reprezinta o recomandare de a cumpara sau a vinde un anumit instrument financiar. Datele folosite in redactarea materia­lelor au fost obtinute din surse considerate de incredere, insa corectitudinea si completi­tudi­nea lor nu pot fi garantate. Deltastock nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza datelor si a opiniilor furnizate. Nici Deltastock, nici autorul materialului nu isi asuma raspunderea pentru daunele suferite, din­tre care exemplificam, fara a limita insa, pier­derile sau castigurile nerealizate prin utilizarea, sub orice forma, a informatiilor prezentate in material. Aceste materiale nu au fost intocmite in conformitate cu cerintele legale menite sa promoveze independenta activitatii de cerce­tare pentru investitii si nici nu sunt subiectul niciunei restrictii privind activitatea de disemi­nare a cercetarii pentru investitii.