Cum se integrează China în UE?

de Moise Guran

Simplu, o cumpără!

Vicepremierul chinez Wang Qishan Ding Dong Ping Pong, a declarat că ţara sa este pregătită să susţină financiar ţările europene afectate de criza datoriilor suverane. Auzind asta, Kafka şi-a dat demisia şi s-a înscris în clubul fanilor lui Nostradamus. Situaţia este atât de absurdă încât dacă cineva mi-ar fi spus această ştire în urmă cu numai zece ani l-aş fi trimis la plimbare. Acum hai să revenim la situaţia concretă.

Deci China are o grămadă de bani, mai ales dolari. Un ajutor pentru Europa este o investiţie într-o piaţă de desfacere. Un împrumut pentru o ţară precum Portugalia este un soi de mită acordată unui decident de la masa celor 27. Dacă mai fac şi o înţelegere de genul vă dăm dolari, ne daţi euro, chinezii mai rezolvă o problemă, cea a expunerii prea mari pe care o au faţă de moneda americană. Practic chinezii sunt prozonierii americanilor, căci dacă ei decid să vândă prea mulţi dolari şi prea dintr-o dată îşi prăbuşesc propriile rezerve şi îşi nenorocesc şi exporturile de chinezării pe piaţa americană. Criza UE vine ca o mană cerească pentru China.

Acum hai să privim problema şi din punctul de vedere al europenilor. Ce riscă ei? Să rămână cu hârtii verzi şi fără valoare, să-i invadeze chinezii cu forţă de muncă ieftină şi produse de neconcurat, deci, mai pe scurt, să rămână şi şomeri după ce au jucat la FNI.

Pe de altă parte, în mod clar chinezii sunt mai de încredere decât americanii, căci americanii par să le orchestreze prin intermediul FMI, toată povestea asta cu datoriile suverane.

Părerea mea este că europenii îşi doresc în secret ca americanii şi chinezii să cucerească planeta Marte, să o colonizeze şi să se mute acolo. În felul ăsta ei vor putea juca în voie People’s General pe Marte, iar planeta Pământ va rămâne o lume mai bună.