Smoke and Mirrors

de Ionuț Văcaru

Nori grei și negri plutesc deasupra unei lumi de sticlă. Totul e întunecat. Mai puțin liniile strălucitoare care dau contur oamenilor, vehiculelor și clădirilor. Contrastul e puternic și apăsător. Nave în formă de  arc scot sunete grave și distorsionează aerul în urma lor. Jeff Bridges apare din spatele unei măști. Chipul său este prelucrat digital pentru a părea cu 20 de ani mai tânăr. Un om mascat, îmbrăcat în latex se dezintegrează după că  este lovit de un disc cu muchii luminoase. Acesta este Tron și se anunță a fi un film cyberpunk elegant și chiar interesant dacă știi la ce să te aștepți. Și ca nebunia să fie și mai mare, muzica filmului e compusă de Daft Punk, adică de băieții care cu mulți-mulți ani în urmă au lansat videoclipul ăsta:

Circ total! Desigur, sunt conștient că filmul probabil nu are nici o poveste și că valoarea sa cinematografică tinde spre zero. Însă nu și valoarea artistică, pentru că trebuie să fii snob ca să nu vezi că decorile, costumele și efectele vizuale ale acestui film arată superb. Încă din trailer îți dai seama că Tron: Legacy este o experiență vizuală și nimic mai mult. Dacă are și poveste bună, cu atât mai bine.

Nu am să vă vorbesc nici despre bugetul acestui film, nici despre strategia puternică de marketing premergătoare lansării. Sunt sigur că voi, cititorii acestui blog, sunteți suficient de inteligenți cât să nu cădeți pradă promisiunilor pe care încearcă să vi le facă trailerul. Nu trebuie uitat că filmul ăsta e făcut de Disney. Dacă nici Disney nu știe să vândă un produs, păi atunci cine?

În același timp nu trebuie să uităm că filmul ăsta e continuarea Tron-ului din 1982, care mie mi s-a părut foarte plictisitor ca fir narativ, dar excelent din punct de vedere vizual. De menționat e faptul că Tron a fost unul dintre primele filme bazate pe efecte speciale computerizate și că la vremea lui a revoluționat tehnica cinematografică.

Să nu cumva să credeți că încerc să vă conving să vedeți acest film în cinematograf. Departe de mine această intenție. Puteți foarte bine să așteptați până când îl vor da gratis la televizor. Indiferent când și cum îl vedem, cred însă că trebuie să-i acordăm o șansă. S-ar putea să fim plăcut surprinși.