Bancuri imobiliare


Un bloc cu 16 etaje de pe lacul Colentina din Bucureşti va fi vândut de executori după ce dezvoltatorul a dat faliment înainte să termine construcţia. Problema este că Dezvoltatorul deja luase bani în avans de la clienţi iar acum clienţii n-au ce să facă cu un bloc neterminat. Încercând să scape de executarea silită dezvoltatorul a mers în faţa instanţei cu un plan în care arăta cum se va redresa financiar, vânzând garsoniere la 80 de mii de euro bucata. Tot ceea ce a reuşit să facă a fost să stârnească un hohot de râs general. Judecătorul l-a trimis la plimbare şi a scos la vânzare structura blocului neterminat.
Desigur o garsonieră la 80 de mii de euro chiar şi pe lacul Colentina, este o glumă bună în zilele noastre. În cartiere găseşti şi la 30 de mii de euro, ba chiar în centrul Bucureştilor greu mai poate atinge astfel de preţuri o garsonieră.
Din păcate pentru săracul dezvoltator el nu-şi putea structura altfel costurile căci plătise terenul şi materialele de construcţii la preţuri de dou-trei ori mai mari decât sunt astăzi. La vremea respectivă preţurile erau tot un fel de glume dar dezvoltatorul respectiv nu le-a înţeles şi le-a luat în serios. Ba le-a mai spus şi altora, pe care i-a şi convins să-i dea bani în avans.
Petardele imobiliare de acum doi – trei ani au început să se transforme una câte una în bombe cu efect întârziat. Ele au efect în lanţ şi dezvoltă concentric mulţimi de victime colaterale.
Revenind la veselia instanţei, o veche vorbă românească spune că râde mai bine cel ce râde la urmă. În cazul crizei imobiliare râde doar cine mai poate.