Emile, să-ţi spun cum se fac copiii…

de Moise Guran

E mai complicat decât reforma ta. Îţi ia nouă luni şi nu, nu e ca un depozit la termen. Nu e nici ca atunci când modifici Codul Fiscal cu aplicare mai scurtă de şase luni.

Decizia de a face un copil (atunci când e vorba de o decizie) implică mult curaj, planificare financiară, emoţii, responsabilitate, deci cam tot ce nu a dovedit deloc până acum Guvernul României.

Nu poţi veni acum să spui mămicile care nasc în decembrie prind doi ani de concediu plătit iar celelalte doar unul. Asta pentru că pur şi simplu cele care nasc în ianuarie, februarie… şi până în august anul viitor au luat această decizie într-un alt cadru legal. Din punct de vedere juridic ele au aceleaşi drepturi ca şi mămicile ce nasc în decembrie anul acesta şi sunt protejate de un principiu constituţional care spune că suntem toţi egali în faţa legii.

Aşadar mai există o şansă (de fapt două, căci Constituţia introduce şi conceptul de echitate, de care CCR poate ţine cont) ca decizia de scurtare la jumătate a concediului de maternitate, să se aplice din toamna anului viitor.