Wikileaks este fixpix
de Moise Guran
V-aţi întrebat vreodată ce aţi face dacă v-ar pica în mână arhiva SRI? Probabil că nu. Nici eu până acum. Mărturisesc faptul că mi-am pus problema la modul – ce aş face dacă în mână mi-ar pica un document cu informaţii ce afectează securitatea naţională, dar care ar conţine elemente de interes public pe care, prin natura meseriei aş fi obligat să le public?
Ce faci de exemplu dacă afli că România vinde uraniu Coreei de Nord sau Iranului? În acest caz e simplu. Acţiunea e ilegală, deci o dai publicităţii. Nu mai e la fel de simplu dacă ştii că de asta depinde respingerea candidaturii ţării tale la NATO.
Dar dacă afli că interceptând ilegal telefonul unui lider al opoziţiei, SRI descoperă că finanţatorul acestuia este un agent al Moscovei? Aici lucrurile devin mai complicate pentru că deontologia te obligă să dai publicităţii infracţiunea (ascultarea ilegală a unui telefon) dar devii conştient de faptul că prejudiciezi grav securitatea naţională şi, implicit interesul ţării tale.
Şi acum să revenim la speţa de tipul wikileaks. Ce faci dacă îţi dă cineva un hard cu toată arhiva SRI? Dincolo de faptul că în România e infracţiune chiar deţinerea acestor informaţii (legea e extrem de cretină, dar aşa e ea) eu unul cred că aş înapoia-o fără să o public. Probabil că nu m-aş putea abţine să nu o citiesc, dar aş înpoia-o SRI.
După ce Wikileaks a fost atacat, iar administratorii site-ului au decis împrăştierea documentelor unui număr mare de redacţii din SUA şi Europa am observat că NewYorkTimes de exemplu s-a consultat cu autorităţile, asigurându-se că ceea ce publică nu pune în pericol securitatea SUA. (Culmea e că autorităţile le-au spus da mă, e ok, daţi-le drumul!)
Şi de aici începe adevărata poveste wikileaks. Ascultam aseară în drum spre casă la radio un soi de i-report al celor de la BBC vis-a-vis de ce le scriu lor ascultătorii despre povestea asta. Cam 80% dintre opinenţi cred că e o scurgere cel puţin parţial controlată de CIA, scurgere care serveşte unui scop.
Mărturisesc că şi eu am tentaţia de a crede asta. Dar care o fi scopul? Păi să ne uităm din nou la efecte.
Nu poţi să nu observi că wikileaks nu a dezvăluit existenţa zonei 51, sau a contactelor americanilor cu extratereştri, nu a dezvăluit nici cine şi de ce l-o fi omorât pe Kennedy, sau dacă americanii şi-au doborât singuri turnurile gemene la 11 septembrie. Nimic din toate astea. Faptul că mamaia Merkel e fricoasă şi fără idei, că Sarko e sensibil şi autoritarist sau că Berlusconi e un fante manevrat abil de Putin nu reprezintă chiar secrete pentru nimeni şi nici nu pot declanşa un efect între aliaţi.
Partea cea mai hard a wikileaks se referă la relaţiile SUA cu Israel dar, mai ales cu Arabia Saudită. Nu vi se pare ciudat că nu se spune nimic despre apărarea antirachetă pe care evreii au pus-o la punct cu americanii? Au negociat ani de zile pe asta, cum mama dracu nu se găseşte nimic în wikileaks despre ea? Era un secret faptul că Israelul vrea atacarea Iranului. No way! La drept vorbind nici teama saudiţilor faţă de perşi nu era un secret dar ceea ce şochează şi ceea ce va şi rămâne pe primele pagini ale ziarelor din Orientul Mijlociu este insitenţa cu care arabii le cer americanilor să atace Iranul. Scurt şi la obiect, regele Abdullah zice – hai să tăiem capul şarpelui.
Adică eu acum dacă aş fi Iranul, aş înţelege că duşmanul meu de moarte este Arabia Saudită, un stat musulman ca şi mine chiar dacă de altă etnie. Şi nu numai că aş înţelege dar aş avea şi baza legală a unui protest public şi, eventual, al unei mişcări de ruşinare a regelui saudit în toată lumea arabă.
Părerea mea este că wikileaks este o scurgere controlată. Trei tone de corespondenţe inutile, probabil pieptănate, sunt de fapt pretextul aruncării pe piaţă a unor informaţii relevante pentru Orientul Mijlociu. Urmăresc în continuare efectele lor, în încercarea de a înţelege scopul demersului.
Şi mai e o chestie cu care rămâi în cap – impresia, probabil adevărată că dacă nu erau americanii sigur se încăierau pe acolo cu perşii, ori evreii ori arabii. Ai naibii americani, mai să uit că ei au făcut patru războaie în ultimii 20 de ani, din care trei numai în ultimii 11 ani.