FMI ÎNCALCĂ ACORDUL CU ROMÂNIA

de Moise Guran

Întotdeauna am avut impresia secretă că Dominique Strauss Khan e puţin plecat de acasă. Am înţeles că e un politruc uşor senil şi l-am lăsat în pacea lui. Ultima lui declaraţie m-a scos din sărite pentru simplu motiv că ea frizează absurdul.

Despre România se pot spune multe lucruri. E o ţară naşpa, de acord. Văzută din măreţia turnului de aur de la FMI, România e un muşuroi de furnici proaste. Văzută din aroganţa coteţului de galinacee graseiate în care se înfoaie politrucii francezi, România e o escală accidentală între “taiitii şi aiitii”.

Şi totuşi o ţară cu un PIB de 128 mld care stă pe o rezervă de 35 mld pur şi simplu nu poate intra în încetare de plăţi, decât după şi numai dacă rămâne fără cele 35 de miliarde.

Declaraţia lui Strauss Khan ăsta încalcă pur şi simplu acordul României cu FMI. Sensul acestui acord este asigurarea credibilităţii României pentru ca aceasta să se poată finanţa fără probleme de pe pieţe. Ea a fost făcută cu o zi înainte de rostogolirea unui împrumut de 1 mld euro şi cu o săptămână înainte de o emisiune externă de bonduri care ar trebui să aducă României până la 7 mld de euro. Acum FMI-ul este responsabil pentru o decredibilizare, făcută cu rea credinţă şi ar trebui să suporte consecinţe financiare. Eu unul aş da în judecată FMI-ul.