Harry and the Magic Cash

de Ionuţ Văcaru

La Hollywood un film bun nu vine niciodată singur. De fiecare dată când povestea o permite, e însoţită de o grămadă de continuări care mai de care mai aducătoare de bani. Şi nu numai că aduc bani, ci aduc bani rapid. E şi cazul lui Harry Potter and the Deathly Hallows care în primul weekend a avut încasări de 125 de milioane în Statele Unite şi de 330 de milioane la nivel mondial. Harry Potter urcă astfel pe locul 6 în topul all time al încasărilor din primul weekend. Însă ceea ce este remarcabil e că toate, dar absolut toate filmele din vârful acestui clasament sunt continuări ale unor prime filme de succes.

Clasamentul se prezintă în felul următor (şi, ţin să precizez, iau în calcul doar încasările din Statele Unite, pentru că de obicei data de lansare a unui film e diferită în fiecare ţară).

Locul 1

ÎNCASĂRI ÎN PRIMUL WEEKEND, SUA: 158 de milioane de dolari

În momentul în care Chris Nolan a anunţat că va regiza o continuare pentru Batman Begins, americanii cititori de benzi desenate au început imediat să se gândească la premiera filmului. Pentru că ăsta e ţelul absolut al oricărui fan: să ajungă la premieră. Iar The Dark Knight adună sub pălăria sa câteva categorii importante de fani: fanii lui Batman, fanii filmelor lui Nolan (printre ei numărându-mă şi eu, chiar dacă nu am fost la premiera din România a filmului) şi, nu în ultimul rând, fanii lui Heath Ledger, actorul care a murit chiar în timpul filmărilor acestui film.

Locul 2

Spider-Man 3

ÎNCASĂRI ÎN PRIMUL WEEKEND, SUA: 151 de milioane de dolari

Acest film mă face să cred că fanii Spider-Man sunt masochişti. După un Spider-Man 1 slab şi un Spider-Man 2 mediocru, fanii au dat buzna în primul weekend la al treilea film al seriei. Probabil că s-au gândit că Spider-Man 3 nu are cum să fie mai prost decât primele două. A fost. Însă până la urmă calitatea filmului nu este relevantă, ci mecanismul care a stat în spatele succesului său financiar. Spider-Man 3 se bazează pe genul de fani care vor să vadă neapărat orice produs al unei francize (aşa cum am păţit eu cu Star Wars) oricât de prost ar fi acel produs. Este o slăbiciune pe care industria cinematografică o va exploata întotdeauna.

Locul 3

The Twilight Saga: New Moon

ÎNCASĂRI ÎN PRIMUL WEEKEND, SUA: 142 de milioane de dolari

Al doilea film al seriei Twilight s-a bazat atât de mult pe isteria fanilor dornici să se ducă la premieră încât încasările din primul week-end reprezintă aproape jumătate din încasările totale din Statele Unite ale filmului. Dacă The Dark Knight şi Spider-Man se bazează pe nişte benzi desenate cu tradiţie, Twilight se bazează pe o carte de o calitate îndoielnică. Twilight este practic un tun cinematografic programat să tragă o salvă în ziua premierei şi apoi să se stingă extrem de rapid fără pic de ecou în istoria cinematografiei.

Locul 4

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest

ÎNCASĂRI ÎN PRIMUL WEEKEND, SUA: 135 de milioane de dolari

Acesta este un film Disney şi cu asta cred că am spus totul. Nu m-a pasionat niciodată povestea piraţilor din Caraibe, însă înţeleg secretul succesului acestui film. Primii Piraţi din Caraibe a fost lansaţi la apă în 2003. Al doilea film, Dead Man’s Chest, trei ani mai târziu, adică după suficient timp cât să producă suficientă nerăbdare în rândul părinţilor şi copiilor care au l-au văzut pe primul. Pentru că, da, Piraţii din Caraibe, după cum vă spuneam, e un film Disney, deci e pentru toată familia. Cu cât e familia mai mare, cu atât se vând mai multe bilete.

Locul 5

Iron Man 2

ÎNCASĂRI ÎN PRIMUL WEEKEND, SUA: 128 de milioane de dolari

Înainte să vă explic cum stă treaba cu filmul ăsta, haide să recapitulăm puţin. Pe primul loc avem continuarea excelentă a unui film bun. Pe locul al doilea avem continuarea execrabilă a două filme proaste. Pe locul trei, continuarea unui film la fel de prost ca predecesorul său, iar pe locul al patrulea avem al doilea dintr-o serie mediocră de filme de familie. Pe locul 5 avem coşmarul oricărui producător care se respectă: continuarea proastă a unui film bun. E capcana absolută. M-am aşteptat ca primul Iron Man să fie un film prost. Am fost plăcut surprins de el, ca de altfel multă lume. Fanii de benzi desenate s-au înghsuit şi la premiera continuării şi au umplut buzunarele producătorilor. Nu ştiu cum au fost ei, însă eu am fost dezamăgit. Iar asta este o reţetă proastă. Dacă îşi dezamăgeşti la al doilea film spectatorii şi mai ales fanii rişti ca la al treilea film al seriei să nu mai trăieşti din vânzarea de bilete, ci din închirierea de DVD-uri.

Locul 6

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1

ÎNCASĂRI ÎN PRIMUL WEEKEND, SUA: 125 de milioane de dolari

În sfârşit vedeta momentului. Nu pot să-mi dau cu părerea despre el atât timp cât nu l-am văzut. Premiera în România e abia vineri.

Dar … „Harry Potter and the Deathly Hallows ” se încadrează şi el într-o categorie distinctă. Reprezintă finalul unei serii (chiar dacă e penultimul film) de succes, iar finalurile  atrag fanii mai mult ca niciodată. Mai ales la premiere. Prognoza mea e că Deathly Hallow Part 2 va depăşi încasările lui The Dark Knight din primul weekend. Pentru că Harry Potter, cu toate defectele sale, cu toată tenta sa super-comericală, rămâne una dintre seriile solide ale cinematografiei americane, iar fanii vor sta cu cortul în faţa cinematografelor pentru a prinde un bilet la premieră.

În loc de concluzie vă spun că în primul weekend Avatar a avut încasări de doar 77 de milioane de dolari, ceea ce îl plasează pe locul 32 în clasamentul mai sus menţionat. Punem pariu că Avatar 2 va avea încasări de 300 de milioane de dolari la premiera din Statele Unite?