O ŢARĂ DE OAMENI PLECAŢI DE ACASĂ

de Moise Guran

BANCA Mondială a stat şi a numărat românii plecaţi prin ţări străine. I-au ieşit la număr 2,7 milioane ceea ce înseamnă că în România am mai rămas cam 18 milioane, după ce în 1990 fuseserăm 23 de milioane.

Dacă acest ritm continuă, în următorii 10 ani vom mai rămâne vreo 15 milioane, şi tot aşa cu 3 milioane mai puţini din deceniu în deceniu vom ajunge în data stelară 2070 o ţară mare, frumoasă dar cam pustie.

Desigur aritmetica distractivă nu are legătură cu fenomenele sociale de migraţie, de creştere sau descreştere a nivelului de trai. De exemplu, tot cei de la Banca Mondială au calculat că peste 10 ani, diferenţele dintre România şi ţările vest-europene nu vor mai fi atât de mari, încât să mai renteze să emigrezi.

Probabil că aşa speră vesticii, sătui şi ei de dorinţa esticilor pentru strânsă  vecinătate europeană.

Cei de la Banca Mondială au uitat să calculeze însă ceva important. Dacă până în Italia dai 150 de euro de euro la autocar, până în bulgaria te costă de 10 ori mai puţin. Cei de la Banca Mondială au pierdut din vedere faptul că Bulgaria are o viteză de dezvoltare mai mare decât România şi că, din păcate pentru noi, păstrând aceeaşi aritmetică distractivă, ei vor ajunge mai repede la nivelul de trai din vestul Europei.

V-am dat idei? Nu vă grăbiţi! Bulgarii sunt de două ori mai puţini decât noi, iar dacă îi invadăm, peste decenii în Bulgaria va circula o vorbă – frumoasă ţară… păcat că e din ce în ce mai locuită.