SFÂRŞITUL CRIZEI

de Moise Guran

Nu zice hop până nu sari pârleazul. Aşa spune o vorbă veche, românească.
Ce e aia criză? Întrebarea o pune deja de mult timp Mugur Isărescu. Om lucid, guvernatorul BNR nu crede în fantome şi nu se sperie decât de chestii concrete. Cum a fost atacul speculativ de acum doi ani, dar şi răzbunarea greilor pe care i-a umplut atunci de sânge. I-am vazut împreună acum la Trilaterală, deci probabil s-au împăcat. Din punctul lui de vedere criza a trecut de un an şi jumătate. Jobul lui Isărescu este să asigure banii ţării. Adică lichiditatea. Nici prea multă, nici prea puţină. Din punctul lui de vedere criza înseamnă criză de bani. A lui a trecut în momentul în care FMI-ul i-a umplut cămara.

Sprijinit până la contopire de stâlpul crâşmei din satul meu, un haidamac se uită lung la mine şi mă întreabă agresiv „Când trece dom’le criza?” Am senzaţia că îmi reproşează mie, personal, că nu-i mai trece lui criza, aşa că îi răspund în doi peri. „Când o vinde cârciumarul mai multă pâine decât ţuică” N-a înţeles dar nici nu insistă. Insist eu. “Când n-o să mai ai tu timp să treci pe aici decât ca să-ţi cumperi pâine” Se uită şi mai prostit la mine. Adică de ce să nu mai aibă el timp? N-are nimic de făcut decât să aştepte socialu de la lună la lună.

La ministerul de finanţe, şeful ANAF şi ministrul se întâlnesc săptămânal ca să vorbească de criză. Unul vine cu evoluţia veniturilor la bugetul de stat, iar celălalt se întreabă dacă această creştere modestă are legătură cu majorarea teveaului sau a trecut criza. Nu de alta dar dacă n-a trecut ce dracu de taxă mai majorăm? Ce impozit mai inventăm?

Dimineaţa la opt când plec spre Bucureşti trec pe un drum judeţean aflat în lucru de prin martie. Are trei kilometri dar pare mai greu de făcut decât podul lui Apolodor. I-au hârşcâit asfaltul vechi în primăvară şi l-au lăsat aşa. Lucrarea începută n-o mai ia altul. După aceea s-au oprit că nu le-a mai dat bani judeţu. Acum pun balast şi îl tasează. Dimineaţa la opt Dorel dă tare târnăcopul într-o rigolă. E deja încălzit, semn că a luat-o de când s-a luminat de ziuă. Presupun că judeţul a dat banii iar patronul lui simte că i-a trecut criza. Numa de n-ar mai băga ăştia cine ce tâmpenie de impozit. Nu sunt sigur că Dorel şi-a luat banii de peste vară. Doar a stat. Acum e probabil în foame. Poate are familie, poate vrea bani mai mulţi, poate se gândeşte cu teamă la o altă perioadă de şomaj tehnic. Că vine iarna. Lui nu o să-i crească salariul mai devreme de un an, doi.
O fi trecut criza? Azi sigur nu, da’ mai încercăm şi mâine.