Vânătaia lui Putin

de Simona Popa

Presa din ultimele zile a avut de-a face cu un mister. Mai ceva ca Elodia noastră, şeful guvernului de la Moscova, pe numele lui „sir” Putin, le-a dat bătăi de cap jurnaliştilor. În cadrul unei vizite la Kiev unde trebuie să discute despre preţul gazelor, „sir” Putin a atras toate privirile. Nu pentru că i-ar mai fi apărut vreun pătreţel pe abdomen de la judo, ci pentru că pe obrazul lui stâng a apărut o….vănătaie. Acum, tot de la judo să fie? Greu de crezut în condiţiile în care oficialii ruşi s-au grăbit să declare că de fapt pe obrazul stimabilului nu era o vânătaie, ci afurisita de lumină pica prost. Iar demnitarul rus munceşte foarte mult şi este foarte obosit. Se pare însă că era obosit doar la ochiul stâng. Eu ştiu o vorbă: cine se scuză, se acuză.

Şi mai ştiu şi treaba cu fondul de ten, dar se pare că la Kiev machiajul nu rezistă. Vă mai amintiţi ce declaraţii făcea acum vreo trei ani primarul Iuri Lujkov când a apărut cu ditamai vânătaia pe frunte şi cu un ochi umflat? Omul, pasionat de schi, a zis din start ca s-a lovit pe pârtie ca să nu vadă speculaţii prin presă. Păi şi „sir” Putin e fanul zăpezii. Numai că la el încă nu a venit iarna aşa că nu a scăpat de speculaţii. În primă fază cred că toţi ne-am gândit că s-o fi lovit la judo.

Dar nu, nimeni nu recunoscut asta. Din contră. Ea, lumina proastă, e de vină. Apoi tot presa a scris că probabil şi-a făcut vreo intervenţie estetică. Greu de crezut că doar dacă avea probleme cu cearcănele, intervenea la ambii ochi. Deci, nici asta. Poate „sir” Putin a încercat încă o dată să salveze urșii polari de încălzirea globală și s-a rănit. Sau „lady” Ludmila o fi visat că e gimnastă şi, în somn, l-a lovit pe „sir”……. Şi speculaţiile pot continua la nesfârşit mai ales că Putin nu e nici pe departe uşă de biserică, aşa că o simplă vănătaie putea să fie în cazul său un fel de floare la ureche.

Numai că nu ai cum să închizi gura unor jurnalişti pe care i-ai lăsat să te aştepte ore bune la conferinţa de presă, iar când într-un final ajungi, începi să îi mulţumelti omologului ucrainian şi pentru aerul din cameră. Nimic despre preţul gazelor, nimic despre robinetul de gaze, îl mai închide sau nu….nimic. Aşa că singurul lucru interesant de la conferinţa de presa s-a dovedit a fi vânătaia premierului rus. Iar atunci când te grăbeşti să negi ceva ce ochii fotoreporterilor au văzut prea bine, nu faci decât să stârneşti şi mai mult curiozitatea. Aşadar, revin la întrebarea cu iz de tabloid a colegului meu Ionuţ. Putin, cine ţi-a învineţit ochiul?!