Misterele tranzacţiei Realitatea – Asesoft

de Moise Guran

 

Nu mai reiau datele problemei. Ele sunt deja arhicunoscute – locatie de gestiune, 75 de mil euro pe cinci ani, Sebi Ghiţă mare manager, SOV mare pensionar. Şi totuşi ce lipseşte din poză? Să o luăm gospodăreşte de la efecte înapoi

  1. faptul că Sebi Ghiţă a mutat imediat nişte bani în conturile Realităţii Tv a împiedicat întreruperea emisiei postului. Nu e de glumă, nu e exagerare. Realitatea era pe punctul de a-şi întrerupe emisia din cauza datoriilor mari la utilităţi.
  2. faptul că Sebi Ghiţă l-a dislocuit pe Vântu din poziţia de manager/patron sau ce naibii o fi, a salvat o reputaţie(a postului) după publicarea stenogramelor în care Vântu îşi manifesta din plin apucăturile de moşier prost, iar greii Realităţii exersau cu Vântu reacţii de vite „patronale” proaste
  3. faptul că Sebi Ghiţă a preluat Realitatea a salvat pentru moment perspectiva unei preluări în sfera Traian Băsescu/PDL. Sebi Ghiţă are relaţii bune cu unii membrii grei ai PDL şi relaţii excelente la vârful PSD. Efectul aici este păstrarea unei linii ediitoriale care să nu se circumscrie politicii de stat (nu zic mai mult din respect pentru jurnaliştii oneşti de la Realitatea)
  4. în cazul în care Vântu intră la puşcărie sau dispare subit Realitatea nu mai este în pericol de a nu mai putea emite.

 A cestea sunt lucruri simple şi evidente pe care cineva le-a urmărit probabil prin acest deal, căci ele s-au produs. 

Totuşi afacerea mai are şi câteva părţi imposibil de priceput/acceptat.

 1. Ce caută Sebastian Ghiţă într-o afacere cu Sorin Ovidiu Vântu? De ani de zile judeţul Prahova asistă la un caft interminabil între Ghiţă şi Liviu Luca. Luca este o altă faţă a lui Vântu. Cum naibii s-au pupat subit Ghiţă şi Vântu?

2. Care-i treaba cu cele 75 de milioane de euro? Erau suficiente 30 de milioane pentru a face o televiziune ca Realitatea dar care să aibă notorietatea ProTV-ului. Socotiţi 10 milioane investiţia şi încă 20 de milioane buget de marketing(arhisuficient). Ce dracu, nu mai avem simţul valorii?!

3. De ce s-a băgat Sebi Ghiţă într-o afacere de „Management”? Nu e genul. Îl cunosc şi vă spun sigur. Nu e genul de manager ci e genul de patron.

 Speculaţia mea

Afacerea are două componente – una politică şi una economică. Mai întâi a intervenit deal-ul politic între Vântu şi un grande de la PSD(posibil Adrian Năstase). Această înţelegere ar putea fi ceva de genul – ne dai Realitatea ca să nu o ia Băsescu iar noi îţi dăm un investitor. Vântu a zis OKa! Apoi au căutat investitorul. Cel mai la îndemână era Sebi, amic cu Ponta, respectuos cu AN, băiat deştept, imagine curată. Iar Sebi a fost trimis să negocieze cu Vântu. Numai că Vântu nu a vrut să dea Realitatea fără să-şi scoată banii pe care i-a băgat în toţi aceşti ani (n-am găsit altă justificare posibilă pentru cele 75 de milioane; cam atât a băgat Vântu din 2004 şi până acum în acest post). Aici Sebastian Ghiţă a fost prins la mijloc între interesele amicului său Victor Ponta şi presiunea diabolicului SOV. Orice om normal l-ar fi trimis pe Vântu la plimbare. Oricum trebuia să dea Realitatea. Nu că n-ar mai avea bani. Cred că pur şi simplu nu mai are acces la banii pe care i-a pitit pe afară, de teamă să nu-l dibuiască DNA-ul. Vântu a forţat, Ponta/Năstase au forţat şi a rezultat un deal din care Sebi Ghiţă trebuie să dea 75 de milioane pe care nici nu cred că le are. Cel puţin nu în cash. De ce nu s-a făcut o vânzare, o să întrebaţi. Pentru că lui Vântu îi este teamă de momentul în care se va prezenta în faţa procurorilor fără a mai fi patronul de la Realitatea. Totuşi, dacă socoteşti în momentul de faţă capitalurile Realităţii (şi ele sunt negative) îşi dai seama că o astfel de sumă investită şi convertită apoi în acţiuni îl lasă pe Vântu acţionar cu maximum 5%.

Cam asta am înţeles eu din tranzacţia de azi. Menţionez faptul că Sebastian Ghiţă, cu care am o relaţie bună, intervievat în direct la Ora de Business şi în particular după aceea prin telefon, a fost mai puţin ţâfnos în particular, dar la fel de prolix ca şi în direct în materie de explicaţii logice.