Vântu, un discipol prost al lui Mircea Badea

de Moise Guran

Chiar cred sincer că Sorin Ovidiu Vântu se uită prea mult la Mircea Badea. Au în comun greaţa pentru “deontologi”. Îndrăznesc totuşi să sper că Mircea are o greaţă doar pentru deontologii cu capul plecat ai lui Vântu, iar domnul SOV a înţeles cam ca un „pitecantrop” mesajul lui Badea.
După ce am citit stenogramele lui Vântu am avut tentaţia să cred că Voiculescu e un înger pe lângă Vântu. Apoi mi-am dat seama că eu nu am avut în general discuţii cu Voiculescu aşa cum probabil mulţi din Realitatea nu au avut cu Vântu. Dar oare ştiu eu care erau de exemplu discuţiile lui Sorin Oancea cu Dan Voiculescu? Poate Cătălin Popa, Sergiu Toader sau Doru Buşcu erau doar oameni inteligenţi, capabili să protejeze redacţia de excesele de personalitate ale “businessmanului patronal”. Oameni care acceptau paranoia omului cu banii pentru că cineva trebuia să îi plătească şi pe idealiştii care îşi făceau meseria pentru un principiu.
Cândva am fost şi eu un şefuţ care primea mesaje de la şefii mari iar ceea ce ştiu este că strădania mea era ca reporterul din subordinea mea să nu simtă niciodată că “firma” are un interes într-o ştire sau alta. Am lucrat cu reporteri buni (iar Antenele au reporteri excepţionali) care s-ar fi blocat pur şi simplu dacă ar fi simţit vreun interes la mijloc. Ai o ştire despre un hoţ, iar hoţul este un adversar al patronului. Ce faci? Nu mai dai ştrea? E o întrebare grea. Ei bine, un “deontolog” adevărat se blochează într-o astfel de situaţie, ştiind doar că face un interes, fie el şi al patronului său. N-aţi văzut la BizBazar niciodată astfel de ştiri, dar numai eu ştiu cum am baletat printre ele. Dar la Observator au intrat ştiri adevărate, ştiri curate, lucrate de oameni care le-au documentat corect, fără să ştie că undeva în sferele înalte cineva se simte mulţumit că are o televiziune sau mai multe în portofoliu. Nu voi vorbi de stenogramele domnului SOV la televizor. N-are sens. L-am considerat întotdeauna pe Vântu un geniu întunecat. Am greşit. E doar un prost întunecat, un prost, e drept, cu instincte extraordinare. Un animal de pradă, înzestrat de la natură cu perversitate, fără a avea vreun merit el personal în asta.
Citind stenogramele, am simt dispreţul pentru acest individ chiar şi în amoralul Sergiu Toader, chiar şi în derutatul Cătălin Popa, dar mai ales în ezitantul Doru Buşcu. E bine să ai salariu de mii de euro, dar după acele discuţii Vântu merita băgat în p..zda mă-sii.