PSD RELOADED

de Moise Guran

De fapt un titlu corect ar fi fost Năstase Reloaded. 

Pe la sfârşitul lunii august i-am dat un sms lui Adrian Năstase şi l-am invitat la Antena 3 să spună cum vrea el să scoată ţara din criză. Nu vrăjeli politice, nu joc de glezne pe margine capitalizând politic pe incompetenţa actualilor. Simplu, concret, măsuri economice… ce faci dacă mâine te trezeşti la guvernare. Mi-a răspuns tot printr-un SMS. M-a izbit sinceritatea sa, în contrast cu ceea ce ştim cu toţii despre personalitatea celui numit cândva Arogantul. Zicea ceva de genul – Nu sunt încă pregătit, vorbim după 15 octombrie. Azi e 16 octombrie şi, urmând un link de pe twitter, dau încă de la prima oră de programul PSD. Hm, uitasem… Mă duc repede la pagina de reformă fiscală şi încep să „scrolluiesc” (fie-i ţărâna uşoară lui George Pruteanu, cerberul limbii române, că dacă ne-ar putea citi blogurile s-ar face muşuroaie pe mormântul lui de la cât s-ar răsuci săracul)

Citesc febril … principii… solidaritate… bla bla … Ajung la Măsuri de stimulare a economiei şi creare de locuri de muncă. Anularea tăierilor de salarii de 25%, tva 5% la haleală, ok astea au fost aşezate strategic în capul listei, deh unii jurnalişti se plictisesc repede iar dacă le dai cărniţa din start, sunt fericiţi că au şi din ce să facă o ştire. Ştire care îşi va atinge desigur scopul electoral. Citesc mai departe…
Zero contribuţii pentru cei care angajează şomeri, tineri sau persoane peste 45 de ani, fonduri europene… bla-bla, prima casă 3, garanţii de stat, reaşezarea administraţiei în structuri regionale… opaa! Asta e trecută la măsuri pe termen scurt! Apoi o întreagă listă de what to do-uri pentru creşterea veniturilor la buget. Rotirea cadrelor la Garda Financiară, mărirea amenzilor, SEAP obligatoriu nu opţional… nimic nu e nemaiauzit până acum…. transparenţa privind conturile off-shore deţinute de rezidenţi… opaaa! Cum ar veni dacă nu-ţi declari conturile din Bermude ce se întâmplă? Te amendează? Nu scrie.
Urmează scenariul pe termen mediu… Stop, stop! Doar atât pe termen scurt? Scroll-up! Mai citesc o dată. Ok, la ce mă aşteptam? La o ditamai reformă fiscală! Păi nu e… Scroll-down… De fapt este, dar la măsuri pe termen mediu. Îmi dau seama că, pe termen scurt tot ce poţi este SĂ FACI ceva. Adică să nu stai. Aşteptările fiecăruia dintre noi sunt atât de mari faţă de acest SĂ FACEM ceva, încât am ajuns să ne supra-excităm inutil la ideea de schimbare, de reformă, de … ceva. La ce mă aşteptam de la PSD? Sau de la PNL, sau de la PDL? Contează pentru mine, cetăţeanul Guran cine e la guvernare, sau ce doctrină politică se aplică? Evident, mult prea evident de ani buni, NU!

Ok, hai să dăm un oki şi la scenariul pe termen mediu.
(Într-un foarte inteligent mod de marketing politic, cel care a scris programul PSD a prevăzut măsuri explicite doar pe termen scurt şi mediu, nu şi pe termen lung. Lumea nici nu mai crede în astea pe termen lung. Capitolul care putea fi intitulat aşa se numeşte Adoptarea Euro şi are ca target anul 2016.)

COTA DIFERENTIATA
Pe termen mediu PSD-ul are două scenarii de cota diferenţiată. Unul cu o cotă cuprinsă între 0% pentru sub 1000 ron şi 35% pentru ce depăşeşte 9000 ron, iar al doilea, mai interesant zic eu, cu o cotă cuprinsă între 8% până la 1000 ron şi, atenţie! 16% pentru ce depăşeşte 4500 ron. Cum ar veni pe al doilea scenariu cota se reduce progresiv de la cea actuală. Acum înţeleg şi de ce au pus aceste scenarii la termen mediu. Pe termen scurt pesedeii nu pot guverna decât cu peneleii. Pe termen scurt cota diferenţiată iese aşadar din discuţie, iar pe termen mediu…. în funcţie de evoluţia politică, au un scenariu de guvernare fiscală de capul lor, fără PNL şi încă unul făcut de maniera în care ar putea fi acceptat şi de liberali. Clever! Mi se pare că recunosc aici combinatorica politică a lui AN. Spre deosebire de altele, a lui a fost întotdeauna lucrativă. (Nu vreau să jignesc pe nimeni dar consultaţi pliz DEX-ul dacă termenul lucrativ vă sună cunoscut dar nu ştiţi exact ce înseamnă. Eu aşa am făcut.)

PROFIT IMPOZITAT DIFERENTIAT
16% pentru popor, revenirea la 2% pentru micro, 25% pentru bănci şi IFN (la asta Isărescu o să intre în autocombustie) şi 35% pentru cazinouri şi loterii. Ideea sună bine electoral dar nu e deloc bună. Ce-l opreşte pe Erste sau pe OMV să-şi exporte profitul din BCR sau din Petrom prin intermediul unor deal-uri inhouse? Nimic, aşa cum nici acum nu-l opreşte nimic. Pentru a preintâmpina asta ar trebui un impozit mai mic decât în off-shore. Bingo! Off-shore… planul pe termen scurt… şi uite aşa revenim la ce scriem în legi şi ce FACEM efectiv. Vreau să-l văd şi eu pe guvernantul care nu cade la pace când ăla îşi face o optimizare fiscală din care câştigă nişte sute de milioane de euro pe an, din care poate da lejer câteva zeci de milioane şpagă.

REDUCEREA CAS CU 10%
Asta eu aş fi pus-o în header. Desigur cei de la PSD n-au făcut programul special pentru mine deşi e din ce în ce mai evident că sunt unul dintre ultimii fraieri care mai citesc integral programele partidelor politice din România.

TAXAREA CARREFOURULUI
În program nu zice chiar aşa. Zice destul de prolix – Taxarea supraconcentrării în activităţi de retail . La ce putere de lobby au supraconcentratele astea cred că o să lucreze parlamentul 50 de ani ca să facă o lege în care să explice exact ce e aia şi cu cât se taxează.
Mai sunt şi altele dar n-am toată sâmbăta dedicată PSD-ului.

Concluziile mele

  1. Partea vulnerabilă a programului este la capitolele de impact bugetar. Să răspunzi la întrebarea cu cât scade fondul de pensii dacă scazi contribuţiile cu 10% e ca şi cum ai răspunde la întrebarea lui Nastratin Hogea (câte stele sunt pe cer?) Răspunsul lui Nastratin – fix câte fire de păr are măgarul meu în coadă. Dacă nu crezi numără-le! Cam aşa e şi cu impactul ăsta estimat. Doar FMI-ul se ia în serios la chestii din astea, restul e dezbatere inutilă pentru A3 şi Realitatea.
  2. Programul are doza inevitabilă de populism, dar…
  3. Programul PSD nu e rău. El poate fi un prim punct de pornire într-o dezbatere adevărată în care bărbaţii politici ai ţării să caute ceea ce mă interesează pe mine, cetăţeanul Guran, lăsând dracului la o parte emoţiile, pasiunea, ura.

N-am apucat să citesc decât partea de fiscalitate. Luni am o emisiune de lansat şi sper să mai dau un oki până atunci şi pe restul Am o scuză, pesedeii scriu de două luni la povestea asta 🙂

UPDATE

Am citit si părţile legate de industrie, turism agricultură şi transporturi. La industrie am remarcat mai vechea obsesie a PSD de a alimenta populaţia din gazul intern. Mi se pare corect. Problema este că tartorul combinatelor chimice din România (nu-i dau totuşi numele) a finanţat întotdeauna partidele aflate la putere, fiind la fel de intangibil şi pe vremea lui AN ca şi acum.

Capitolul de turism este slab, dar are o idee centrală bună – reorientarea către turistul român care vede Viena înainte să vadă Sibiul. Agricultura este un şir lung de bla-bla-uri din care am reţinut două aspecte importante: unu – planul mai vechi şi foarte bun al lui AN cu sistemul de irigaţii naţional care să mute inundaţiile din Moldova peste seceta din Bărăgan; şi doi – lipsa vreunei referiri la vânzarea corectă a terenurilor statului, chestie care ar capitaliza în mod necesar statul dar ar afecta tartorii din agricultură (printre care şi tartorul cu combinatele chimice). Pai cu ce vreti mai nene să sustineti TVA-ul de 5% la mancare?

Capitolul Transporturi este de departe cel mai bine realizat din tot programul PSD. Sigur, este tot o înşiruire de hărţi frumos colorate dar lucrurile au logică, au sens, în ciuda faptului că este atât de ambiţios încât frizează SF-ul dacă iei în calcul şi finanţarea lui. Ceea ce ne retrimite în mod inevitabil la partea de fiscalitate si de reasezare a cheltuielilor publice. Asta-i viata!