Despărţind puţin apele…

de Moise Guran

Am făcut un apel la voi cititorii blogului şi v-am invitat să vă spuneţi părerea, pentru a mă ajuta să vă cunosc mai bine.

Am citit cu mare atenţie fiecare comentariu în parte. Sunt 151 de commenturi la ora la care scriu, din care 103 le interpretez ca pe un îndemn. 78% dintre ele sunt în favoarea TVR şi 28% pentru Antena 3. Multe opinii sunt influenţate de apariţia sporadică a emisiunii în ultimele trei săptămâni. Au fost evenimente, da, e adevărat, dar şi emisiunea asta are orgoliul ei.

Adevarul este ca statistica nu are relevanţă şi nu iau decizii în funcţie de ceea ce cred telespectatorii. Îmi cer scuze pentru asta dar dacă aş face asta aş fi unul dintre numeroşii vânători de rating de pe televiziunile din România. Această statistică îmi spune altceva – cât din audienţă reprezintă telespectatorii dedicaţi ai bizbazar şi câţi sunt telespectatorii staţiei, telespectatori care ne tolerează şi pe noi pe acolo.

Mulţi spun că n-au mai văzut emisiunea de când a intrat la ora 16. Ar însemna că n-au mai văzut-o din martie. Şi totuşi vin pe blogul ăsta şi spun că ar mai vrea să o vadă.
Alţii vorbesc despre TVR ca despre un loc al pierzaniei, în care politica de partid şi de stat va înfige o gheară în personalitatea mea firavă şi mă va transforma într-un monstru. Alţii n-au TVR2 pe telecomandă. Hm! şi la mine e pe canalul 17.
Unii cred că cel mai bine ar fi să dau cu pumnul în masa lui Voiculescu sau a lui Gâdea şi să-i spun să-mi dea o oră mai bună la A3. Îmi vine să râd imaginându-mă pe mine ţipând la Voiculescu. Abia dacă l-am văzut de două sau de trei ori în 11 ani de când lucrez la Antene şi este un om de o vârstă cu tata. Iar Mihai e mai tânăr decât mine dar nu e un tip la care să ţipi, căci mi-a făcut impresia că aude bine.

De când s-a aflat că mă gândesc să plec am primit mai multe semnale de apropiere de la alte cel puţin două televiziuni. Sunt însă un om de cuvânt şi nu negociez împrăştiat, căci cine aleargă după patru sau cinci iepuri rămâne cu burta goală. Am înţeles însă un lucru simplu şi mi-au venit apoi idei complexe.

Astăzi vă spun doar lucrul cel simplu – BizBazar, acest tip de emisiune, este foarte dorită în România, în ciuda interesului aparent mare pentru talk-show politic interminabil sau pentru emisiuni cu piţipoance şi băieţi de dorobanţi.
La această oră, la care scriu, am luat deja o decizie. Probabil o să vă surprindă pe mulţi, deşi eu mi-am dezvăluit demult la tv modul de gândire şi ar fi trebuit să o anticipaţi. Voi dezvolta ideile mele complexe într-o nouă postare, în zilele următoare.