Evaziunea moare greu

de Moise Guran

Dacă spre planeta România s-ar fi îndreptat o cometă ucigaşă preşedintele ar fi făcut apel la articolul 53 din constituţie pentru a limita anarhia declanşată de românii ieşiţi pe străzi. În faţa unui final inevitabil oamenii în general îşi pierd raţiunea şi respectul pentru lege, fură, devastează, fac revolte. Românii, care sunt desigur şi ei oameni, dar sunt mai speciali în felul lor, fac evaziune fiscală, fac contrabandă cu banane, ananas şi usturoi , fumează LeMeu din Ucraina şi Monte Carlo din republica Moldova, aşa că reacţia statului în faţa unui alt tip de Armagheddon n-a întârziat să vină.

Marţi noaptea preşedintele l-a ameninţat pe şeful poliţiei de frontieră, miercuri poliţiştii s-au infiltrat sub acoperire într-o reţea de traficanţi româno-ucraineană iar joi dimineaţă deja trăgeau cu pistoalele după ei prin Maramureş. La aceeaşi oră, într-o fantastică corelare mascaţii arestau câteva cartuşe cu ţigări într-un angros mărunt din Bucureşti.

În alte colţuri ale ţării contrabandiştii scăpau în ultima clipă de braţul erect al legii – se spune că la Nădlac un importator de banane norvegiene a murit înecat cu un astfel de fruct pe care a încercat să îl înghită necurăţat, doar ca să-l ascundă de vameşi, în vreme ce la Albiţa, o mamaie cu dublă naţionalitate, moldo-românească a fost internată de urgenţă cu arsuri intestinale grave fiind suspectă de intoxicaţie cu usturoi chinezesc. Care va să zică, periculoasa bunicuţă trecea frecvent graniţa cu cantităţi mici de usturoi împachetate într-un prezervativ îngurgitat. Experţii spun că metoda a fost luată de la traficanţii columbieni de droguri şi ca în argoul moldo-român poartă denumirea little hot dog sau, în treducere, căţelul fierbinte.

Vă daţi seama că în faţa unei asemenea situaţii apelul la articolul 53 din Constituţie era inevitabil. Surse de la Cotroceni care au dorit să-şi păstreze anonimatul spun că într-un moment de nervozitate preşedintele a fost chiar pe punctul de a instaura legea marţială, dar a fost calmat imediat de pacifista Elena Udrea, care i-ar fi spus preşedintelui că, citez, dublarea sau triplarea pedepselor pentru furt din avutul obştesc poate afecta pe cine nu ne-am dori.