Când moftul înseamnă calitate

de Ionuţ Văcaru

Citeam în Capital că ieri au fost scoase la vânzare primele 100 de telefoane Google Nexus One aduse în România. Preţul e unul exorbitant pentru buzunarele de pe meleagurile noastre: 2 500 de lei!(!!!) Dar ghici ce? S-au bătut românii pe ele! Mă rog, nu cu pumnii şi picioarele. Şi nici nu au stat la cozi în faţa magazinului cum stau americanii la lansările produselor Apple. Dar până ieri la prânz, din cele 100 de telefoane, mai rămăseseră pe stoc doar vreo zece. E adevărat, magazinul care le-a scos la vânzare a dat posibilitatea clienţilor să comande telefonul înainte de lansarea oficială de ieri. Însă, chiar şi aşa, mi se pare impresionant faptul că 90 de români au dat 25 de milioane pe un telefon mobil. Dar probabil că era de aşteptat. Că, dacă nu ai Google Nexus One când te duci pe Dorobanţi, eşti cel mai mare „fraer”. Şi iată încă o demonstraţie de forţă a numelui Google, care reuşeşte să se vândă al naibii de bine!

Nexus One este de fapt un HTC. Aţi auzit de HTC, nu? Compania aia taiwaneză care face telefoane scumpe şi bune. Sunt sigur însă că dacă Nexus One s-ar fi vândut sub numele HTC românii nu s-ar mai fi înghesuit în halul ăsta. Însă de Google au auzit până şi analfabeţii. Desigur, printre cei 90 de cumpărători, s-or numără şi câţiva oameni care şi-au luat telefonul pentru calităţile sale tehnice şi pentru a vedea ce poate sistemul de operare Android 2.1. Sau cel puţin sper asta. Dar restul sunt doar cei care acum trei ani şi-au permis să-şi ia prima generaţie de iPhone numai pentru că arăta bine şi avea touchscreen.

Totuşi, chiar dacă nu vor şti niciodată să folosească aceste aparate la adevăratul lor potenţial, clienţii „dorobanţişti” parcă şi-au mai cizelat gusturile în ultimii ani. Mai ţineţi minte când toată „lumea bună” a Capitalei avea în buzunar un Vertu… care, de fapt, nici nu prea era un telefon, ci mai degrabă un lingou încrustat cu pietre preţioase? Însă nici măcar Vertu nu se poate compara cu aberantul telefon de fiţe -Motorola V3i Dolce & Gabbana- un aparat al cărui preţ era nesimţit de mare acum doi ani şi a rămas nesimţit de mare şi în prezent. Problema e că ştiu prea bine ce poate telefonul ăsta… sau mai bine zis ce nu poate.

Comparat cu astfel de telefoane, Nexus One este deja un aparat divin. Şi, dacă dăm crezare multitudinii de reacţii pozitive din partea presei de specialitate, Google Nexus One chiar este un telefon foarte-foarte bun, care pentru preţul său chiar oferă ceva în plus. Mă rog, nu ştiu cât de bine funcţionează acel „voice search” atâta timp cât vorbeşti engleza ca Iliescu, dar mai are destule elemente atrăgătoare. Şi, la fel ca şi în cazul maşinilor Bentley, faptul că o şleahtă îl cumpără doar pentru a-l folosi ca bling-bling, nu îi ştirbeşte valoarea.