Inamovibili şi subvenţionaţi de stat

de Romana Puiuleț

Nu e posibil ca judecătorilor şi procurorilor să li se stabilească pensia în funcţie de banii pe care îi primesc în ultima lună de activitate! Nu e posibil ca magistraţii să îşi tragă salarii fabuloase chiar înainte de pensionare, astfel ca remuneraţia să fie calculată în funcţie de contribuţia din acea lună. Nu e normal ca pensia medie a unui judecător să fie 8.000 de lei pe lună. Legea spune aşa: „80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.” În general nu înţeleg privilegiile acordate magistraţilor. Liniştea bătrâneţilor lor înseamnă tragedia câtorva milioane de români, care nu beneficiază de pensii speciale, ci de o medie de 1000 de lei pe lună.

Dar liniştea bătrâneţilor lor mai înseamnă şi sute de verdicte greşite, investigaţii fără temei, spectacol mediatic comandat politic, dosare fabricate, sentinţe favorabile infractorilor. Cei care se pensionează acum au fost magistraţi şi înainte de 1989. Au şcoala și formaţia comunismului. Au învăţat cum să înfiereze bogătaşii şi cum să batjocorească „prostimea”. Judecătorii nu au beneficiat de inamovibilitate până în 1989. Se aflau, pe atunci, în subordinea Ministerului de Justiţie şi al Procurorului general. Adică cineva îi controla…şi uneori îi forţa să dea verdictul plăcut regimului. Cine nu se conforma era aruncat la şobolani, în puşcărie.

Deciziile se luau în cadrul tribunalelor poporului, ale securităţii statului şi ale tribunalelor militare. Croiţi aşa, după 1989 au redevenit inamovibili. Adică au primit toată puterea. Dreptatea absolută. Ei nu pot fi schimbaţi din funcţie, nu pot fi destituiţi. Li s-a dat independenţă totală. Perfect logic, într-un stat care funcţionează după principii logice. Dar nu şi unde corupţia este a doua natură a oricărui funcţionăraş de la poarta Tribunalului. Acum…e clar că nu toţi sunt aşa. Aproape că aş vrea ca judecătorii cinstiţi să primească ceva în plus la pensie, drept răsplată. Cu cât aţi nota voi magistraţii?