Made in China… dar să ştim şi noi!

de Sorin Munteanu

Să-mi iau chitară, zic. Sun un prieten care se pricepe şi ţine la bani. Îmi spune de Stagg – făcute în China – ieftine şi, culmea, destul de bune. Sigur peste ale noastre de la Reghin care sunt cam la acelaşi preţ.

Când cumperi un lucru made in China mergi la sigur. Poţi fi sigur că e ieftin şi la fel de sigur e contrafăcut şi prost. Mărturie stă firma – celebrele Adibas sau Nikei. Dar China face şi lucruri bune, pe care americanii sau europenii le fac pe muuult mai mulţi bani. Stagg e din Belgia. De lângă noi. Chitările le fac în China. Pe cele mai multe. Nu sunt tocmai gratis şi sună bine.

La Muzica nu mai aduc Stagg de un an. Explică vânzătorul de ce: s-au nesimţit. Le-au scumpit şi le fac tot mai prost. Au venit clienţii înapoi cu ele, iar ei nu vor să-şi strice firma. Şi tot el îmi spune: acum înţelegi de ce a venit Nokia să facă telefoane la Jucu şi nu a mai deschis o făbricuţă în Suzhou?

Dar de chinezi nu scapi.
Niciodată. Mă uit prin magazin – Ibanez, Takamine, chitări japoneze. Ibanez chiar îmi făcea cu ochiul – îmi răsuna numele în minte, din adolescenţă. Aproape m-am hotărât. Ibanez să fie. Unde e făcut? În China. Cealaltă japoneză – Takamine? Tot prin vecini, în China.

Aaaa, nu-ţi recomand Ibanez. Îmi spune băiatul. Erau bune, acum câţiva ani. Le făceau în China, dar le făceau bine. Acum, de ceva timp, ba agaţă, ba îşi pierd din rezonanţă. Şi chiar dacă sunt mai scumpe decât Takamine, sunt mai proaste. Stăteam şi mă gândeam – oare n-or începe ăştia să recheme chitarele în service. Că aşa fac japonezii în ultimul timp. Cu maşinile, e drept.

Takamine să fie. 5 milioane şi jumătate. E din seria când chinezii o făceau bine. Cine ştie ce-or mai face de acum încolo. Că aşa sunt chinezii ăştia, dom’le, spune băiatul. Ei fac tot ce cântă şi costă sub 10 milioane. Aşa că orice ai lua la banii ăştia, tot made in China este. Marea problemă e că nici firma, fie Ibanez sau orice altceava, nu e o garanţie, atunci când vine din China. Aşa o fi ajuns cel mai mare exportator în 2009?

Oare un chinez în China câştigă mai mult decât un român în România? Adică dacă lucrează la aceeaşi firmă. Că dacă o ţin aşa chinezii ăştia, poate li se ia tuturor de ei. Şi poate peste ani voi lua un Ibanez făcut la… Mureş. De români. Sau de chinezi veniţi la muncă în România. Şi încă ceva. O fi adevărat că chinezii au reuşit să contrafacă şi ouăle de găină? Că aşa rezolvăm şi vechea dilemă – ce a fost mai întâi: oul sau găina? Simplu – au fost chinezii.