ISĂRESCU OPREŞTE LEUL

de Moise Guran

Mugur Isărescu mă contrazice din nou, la doar două zile de la momentul la care vă spuneam că probabil BNR vrea să lase în continuare leul să se aprecieze avem tot mai multe certitudini că Banca Naţională a intervenit în piaţă oprind căderea euro. Luni vă spuneam că BNR a injectat în piaţa monetară nouă miliarde de lei, în mod direct deşi avea posibilitatea să cumpere valută în cazul în care ar fi vrut să facă o injecţie mai subtilă de bani în piaţă. Probabil că interpretarea mea ar fi trebuit să ţină mai mult cont de cantitate, pentru că piaţa avea urgent nevoie de nouă miliarde, iar dacă BNR ar fi cumpărat două miliarde de euro cred că s-ar fi dus cursul la 4,5.

Ei bine, a doua zi, adică ieri au apărut primele semnale că BNR ar fi început deja să cumpere euro, iar azi tot mai mulţi jucători au fost convinşi că Isărescu a pus o barieră aici la 4,07, stabilind poate un nivel minim al cursului pentru acest an. Spun poate, pentru că din experienţa ultimilor ani, în care BNR şi-a mai diversificat modelele de intervenţie pe piaţa valutară am observat că nu întotdeauna o intervenţie este neapărat decisivă.

Adică, presupunând de exemplu că Isărescu vrea să facă şi profit şi în ultimii ani profitul BNR a fost semnificativ, presupunând că ar avea interesul să mai adune valută, dar deja rezerva este cam prea mare, atunci ar cumpăra discret şi la 4,1 şi la 4,08, şi la 4,05 până să zicem la nivelul de patru lei pentru un euro, când şi-ar face simţită prezenţa. Ei, partea asta cu simţitul prezenţei s-a întâmplat azi când cursul a urcat de la 4,08 la 4,1, după ce ieri mulţi au zis că n-a mers cursul mai jos din cauză că şi-au luat nişte măreţi speculatori profitul. Când închizi o poziţie în care ai pariat pe leu, leul scade.

BUN! Una peste alta, azi Banca Naţională a decis tăierea dobânzilor cu încă 0,5% şi această decizie nici nu poate fi integrată cumva în această evoluţie a cursului. Aşa cum vă spuneam aseară. Revin la o teorie mai veche, o teorie pe care v-o împărtăşeam mai pe la începutul anului, când aplicând modelul de evoluţie de anul trecut vă spuneam că e foarte posibil ca Isărescu să îşi facă acum, la început de an, corecţiile de curs pe care şi le doreşte pentru ca apoi, pe parcursul anului, să asistăm la un curs stabil care fluctuează într-un interval relativ mic, un interval pe care BNR îl va ţine bine în mănuşă pentru a asigura stabilitate financiară şi o predictibilitate foarte necesară întregului mediu economic.

Păi de la 4,3 la 4,1 euro s-a corectat cu 5%, ceea ce nici mult n-a fost şi nici foarte dureros pentru exportatori. De acum în colo trebuie să ne uităm după partea superioară a intervalului ca să vă spun şi ceva util după toată această construcţie pe care am făcut-o. Eu cred că respectând modelul de anul trecut cel mai probabil maxim al anului va fi tot undeva pe la 4,3, dar asta numai în condiţiile în care Isărescu va fi mulţumit şi o dată cu el şi FMI-ul va fi mulţumit de reforma pe care Vlădescu o va face în administraţie cu echilibrarea bugetului mai ales pe partea neproductivă.