Vlădescu, omul cu inflaţia

de Laurenţiu Cristian

Vlădescu la finanţe… Hmmmm. E ministrul care nu a excelat cu nimic cât a fost contabilul şef al naţiei între 2005 şi 2007. E acel nene care a bulversat o ţară întreagă cu TVA-ul în vamă când s-a trezit că rămâne fără bani în primăvara de după aderarea la UE.
Şi totuşi Vlădescu… Ştirile venite astăzi pe fluxuri citau surse politice care ar fi spus că a fost preferat pentru ”expertiza sa”.
Mi-am adus aminte de nişte vorbe aruncate de expertul Vlădescu prin septembrie anu` ăsta. Acum vreo trei luni. Spunea atunci expertul că ieşirea din criză este sacrificarea inflaţiei. BNR să uite de acest indicator şi statul va face rost de bani. Cum? Pai simplu, să dea drumu` Isărescu la tiparniţa de bani (personal cred că a făcut asta, puţintel, cât să nu fie prea evident) şi să inunde economia cu hârtii. Atunci statul va avea ce încasa şi de unde să-şi plătească casta de bugetari şi armata de pensionari.
Numai că şi aceştia şi restul oamenilor care populează aceste meleaguri vor sărăci subit. Tipărirea de bani asta înseamnă: sărăcie. Era arma de luptă favorită a lui nea Nicu Vodkăroiu şi a finanţistului său din acea vreme, Florin Georgescu, ajuns acum prim viceguvernator BNR. Oamenii ăştia au umplut ţara de hârtii.
Sacrificarea inflaţiei, cum îi spune Vlădescu, este cea mai facilă modalitate de a lupta cu criza. Dă-i dracu` pe toţi! Să sărăcească. Într-o perioadă foarte scurtă am pierde tot ce am câştigat în ultimii zece ani pentru că asemenea oameni “cu expertiză” nu au idei.
Poate până la instalarea în funcţie expertului îi vin. Şi reconfortant este că mai sunt oameni în ţara asta, pe la BNR, care nu gândesc aşa.