Cum îl recuperăm pe preşedinte

de Romana Puiuleţ

Avem un preşedinte care a lovit un copil. Avem un preşedinte care a minţit. Avem un preşedinte care a creat instabilitate politică şi economică. Avem un comunist, un demon. Avem un profil de preşedinte năclăit, care pentru aproape 50% dintre alegătorii din România, a însemnat ultima opţiune. Aceşti aproape 50% au ales să voteze împotriva preşedintelui, şi probabil au certitudinea că omul este agresiv, nociv, că are o gîndire distorsionată şi inconsecventă.

Am plimbat zile întregi la tv imaginile cu Băsescu care lovea un copil. Imaginile au fost crezute cam de 30% dintre alegători. Dar după reacţia de aseară, Traian Băsescu joacă în continuare murdar. Preşedintele trebuie să îşi asume victoria după ora 21, aşa spune legea. Pînă la ora 21 încă se votează. Preşedintele a încălcat legea. A cărei aplicare o garantează.

Preşedintele ar trebui să fie primul nostru ambasador. Imaginea sa a fost însă mînjită, cu sau fără concursul său. În mediile internaţionale, preşedintele este parţial compromis după o lungă şi agresivă campanie. Practic, politicienii, toţi politicieni, şi roşii şi portocalii şi de alt fel, au confiscat echilibrul şi bunul simţ. Campania a lăsat un gust amar, cam tuturor care au votat ştiind că niciunul dintre candidaţi nu îi reprezintă. Totodată, campania a lăsat un preşedinte firav, un preşedinte slab. Un preşedinte care nu are credibilitate. Cum vor fi privite, începînd de azi, demersurile sale? Sceleratul lui Patriciu în vizită în Germania. Comunistul în Cehia. Beţivul în vizită în Serbia. Şi etichetele au continuat. Mai poate fi recuperat preşedintele?